En we noemen hem Skywalker: kindernamen uit Star Wars

Als fervent trekkie heb ik hier al meermaals geschreven over kindernamen uit Star Trek (B’Elanna, Jayden). Vorige week zag ik voor het eerst in mijn leven de grote concurrent, Star Wars. Uiteraard zijn er ook naar personages uit dit scifi-universum kinderen vernoemd.

Nederlandswe filmposter van Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980)
Nederlandse filmposter van Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back (1980)

Prinses Leia

Je verkeert in goed gezelschap als je je kind een Star Wars-naam hebt gegeven. Niemand minder dan prinses M盲rtha Louise van Noorwegen noemde haar tweede dochter in 2005 Leah. “Ik ben altijd een grote fan geweest van Star Wars, en prinses Leia is altijd de mooiste van de wereld geweest”, aldus M盲rtha Louise over de naam van haar dochter, die helaas geen prinsessentitel heeft.

Nederland telt 61 meisjes die Leia heten. De naam dook voor het eerst op in 1988. Een samenhang met de filmserie heb ik niet kunnen ontdekken, of het zou moeten zijn dat de parodie Spaceballs eind 1987 in de bioscopen draaide en dat de kranten bol stonden van berichten over het Amerikaanse Star Wars-raketschild.

Luke Skywalker

De naam Luke vertoont na het uitkomen van de eerste vier films (1977, 1980, 1983 en 1999) steeds een kleine stijging, maar bij de laatste twee (2002 en 2005) juist een daling. Het kan ook toeval zijn. Interessanter is dat er in Nederland echt iemand rondloopt die Skywalker heet.

Darth Vader

Er is niemand in ons land die Darth of Vader heet. Darth Vaders echte naam Anakin komt wel geregeld voor. 26 mannen en jongens en een enkel meisje heten zo. Ze moeten wel zijn vernoemd naar Star Wars, want in tegensteling tot Leia en Luke was Anakin geen bestaande voornaam.

Obi-Wan Kenobi

Mijn leraar Engels beweerde altijd dat hij zijn zoon 贸f Obi-Wan 贸f Wolf Blitzer zou noemen. Misschien heeft hij het nog gedaan ook, want de voornaam Obiwan komt echt in Nederland voor. Kenobi echter niet.

Han Solo

De naam Han komt duizenden keren voor, maar is natuurlijk een traditionele verkorting van Johannes. Er zijn ook enkele Solo‘s. Ik ben benieuwd of er een Han Solo tussen zit.

Yoda, Boba Fett en Jar Jar Binks

De namen Yoda, Boba en Jar komen eveneens voor. Zouden de mensen die zo heten echt de kinderen van Star Wars-fans zijn? Bij Boba betwijfel ik het: je zou daar de tweede voornaam Fett bij verwachten, maar er is niemand die zo heet.

Jedi

Tenminste 16 Nederlanders heten Jedi. Ik ben benieuwd of ze echt zijn vernoemd naar de ridderorde uit de filmserie, zoals het hier afgebeelde Amerikaanse jongetje.

Jed I. Knight
Jed I. Knight

Niet vernoemd: Chewbacca, Jabba the Hut en Palpatine

Chewbacca, Jabba the Hut en Palpatine, ten slotte, zijn in Nederland niet vernoemd. Althans niet in de vorm van kinderen. Er zijn vast wel huisdieren met deze namen.

En jij?

Welk van deze namen vind jij het meest geschikt voor een kind? Zou je je eigen kind ooit zo noemen? Of ken je een goed verhaal over mensen met Star Wars-namen? Laat een reactie achter!

馃 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.