Is het tijd voor een nieuw telefoonalfabet?

β€˜Heuff. Hendrik, Eduard, Utrecht, dubbel Ferdinand.’ Ik hoor het mijn moeder zo zeggen. Zelf gebruik ik het telefoonalfabet bijna nooit en ik geloof dat ik in mijn generatie geen uitzondering ben. Is het telefoonalfabet in onbruik aan het raken? Het lijkt er wel op.

Het alfabet is dan ook wel wat ouderwets. Anton, Bernard, Cornelis, Dirk, Eduard, Ferdinand? Voor de oorlog waren dat heel gewone namen, maar nu?

En er is nog iets: het telefoonalfabet is hartstikke seksistisch. Een vrouw die haar naam wil spellen heeft daarvoor de keuze tussen 24 jongensnamen en maar 4 meisjesnamen.

Dat kan natuurlijk niet, vond Editie NL. En dus kreeg ik de vraag of ik een eigentijds telefoonalfabet wilde samenstellen, met moderne voornamen – inclusief een paar multiculturele – en uiteraard een eerlijke verdeling tussen de geslachten.

Dus dat heb ik gedaan. Weg met Cornelis – dat wordt Chantal. De K van Karel is voortaan de K van Kelly, Pieter maakt plaats voor Patrick en als Piet weg is, mag Quincy erin – ten koste van Quirinus.

Hendrik, Eduard, Utrecht, dubbel Ferdinand? Ik hoop dat mijn moeder kan wennen aan Hassan, Emma, Ursula, dubbel Fleur.

Dit is de hele lijst:

[table β€œ196” not found /]

En… vind je het wat? Welke namen vind je goed gevonden en welke niet? Of is het helemaal niet nodig het telefoonalfabet aan te passen? Geef je mening!

🀞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.