Jan en Anna zijn de meest tijdloze voornamen (en Willem en Sophia doen het ook niet slecht)

Met welke voornamen van 100 jaar geleden kun je nu nog steeds voor de dag komen? Om daarachter te komen heb ik de namenhitlijst van 2014 vergeleken met die van 1914. Welke namen scoorden in beide jaren hoog?

Foto: Michel Kalff / CC BY 2.0
Foto: Michel Kalff / CC BY 2.0

Om die laatste vraag maar meteen te beantwoorden: bijna geen enkele. Mijn onderzoekje bewijst maar weer eens wat voor aardverschuiving er de afgelopen eeuw op voornamengebied heeft plaatsgevonden.

Klik eerst zelf maar eens door deze tabelletjes. Je kunt ze sorteren door op de pijltjes te klikken.

Jongensnamen 1914-2014

[table β€œ130” not found /]

Meisjesnamen 1914-2014

[table β€œ131” not found /]

Anna

Er is maar één naam die zowel in 1914 als in 2014 in de top-10 staat: Anna, een tijdloze klassieker die alle moderniseringspogingen (Annie, Annette, Anita, Anouk) moeiteloos heeft overleefd. Ze was de afgelopen eeuw niet continu een van de tien populairste voornamen, maar is nooit uit de top-20 gevallen.

Jan

Het mannelijke Anna is Jan, toen op 2, nu op een toch nog heel aardige 35e plek. Jan speelde lange tijd tweede viool naast Johannes, maar is zijn plechtige Latijnse broer al lang gepasseerd. Jan past veel beter in de huidige trend van kort en krachtig.

Misschien is Jan wel de ultieme tijdloze naam. Van de middeleeuwse hertog Jan I van Brabant tot Jan Smit – Jan past bij alle tijden en bij alle rangen en standen.

Willem, Simon en Thomas

Naast Jan hebben nog drie jongensnamen de tand des tijds aardig doorstaan: Willem (van 5 naar 59), Simon (van 44 naar 99) en Thomas, dat zelfs steeg van 72 naar 13. Willem en Simon zijn klassiekers, Thomas is een modenaam die toevallig vroeger ook al regelmatig voorkwam.

Sophia en Lena

Bij de meisjes lijken Sophia (van 37 naar 62) enΒ Lena (van 39 naar 79) behoorlijk stabiel, maar dat is schijn. Ze waren in de jaren 70, 80 en 90 uit de mode, maar nu kunnen ze weer. Sophia lift natuurlijk mee met het succes van trendnaam Sophie.

Waar is Petronella gebleven?

In het algemeen valt op dat ‘Oudhollandse’ namen zoals Hendrik – typisch voor protestanten – veel beter standhouden dan verlatijnste namen als Henricus, die vooral bij katholieken voorkomen.

Gerrit, Arie, Hendrika en Neeltje zijn nog lang niet uitgestorven, terwijl je tegenwoordig met een lampje moet zoeken naar een Theodora, Francisca, Gerardus of Henricus. Petronella is zelfs verdwenen uit de top-1000 (er zijn er vorig jaar 6 geboren), terwijl die naam honderd jaar geleden met 1478 geboortes in de top-10 stond.

Het verschil zit hem daarin dat in streng protestantse kringen nog letterlijk wordt vernoemd, terwijl katholieken daar van oudsher wat vrijer mee omspringen.

Een gereformeerde opa Gerrit voelt zich pas vernoemd als zijn kleinzoon ook echt Gerrit heet – en dus niet Daan Gerrit, met een vlotte roepnaam ervoor (al kan het best dat Gerrit in de praktijk alsnog Daan wordt genoemd: ‘Geboren: Gerrit, we noemen hem Daan‘).

Een katholieke opa Gerardus weet niet beter of kinderen krijgen een hele rits voornamen en is al dik tevreden met een kleinzoon Daan Petrus Gerardus Maria. Katholieke namen leven dus wel voort, maarΒ  alleen als tweede, derde, vierde voornaam.

Wat vind jij?

Welke ouderwetse namen verdienen een comeback? En welke namen hoop je nooit meer te zien? Laat een reactie achter!

🀞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.