De top-20 van 2015: Liam, Adam en Liv zijn dΓ© trendnamen van dit voorjaar

Zie voor de namen van heel 2015: De populairste babynamen van 2015: Liam en Emma stoten Daan en Sophie van de troon

Daan en Emma waren in het eerste kwartaal van 2015 de populairste kindernamen van Nederland. Opvallende stijgers in de top-20 zijn Liam, Adam en Liv.

Foto: Hindrik Sijens / CC BY-NC-SA 2.0
Foto: Hindrik Sijens / CC BY-NC-SA 2.0

Daan en Emma: klassiekers

De favorieten Daan en Emma zijn twee moderne klassiekers die de lijst al jaren domineren.

Daan stond afgelopen jaar ook al op 1, net als in 2012, 2011, 2009, 2008 en 2005. Emma stoot Sophie van de troon, maar stond in 2012, 2011 en 2009 ook al bovenaan.

Liam: Liv + Adam

Liam zet zijn in 2010 begonnen zegetocht voort. In 2013 stond hij op 17, vorig jaar op 9 en nu stijgt hij door naar een spectaculaire tweede plaats. Hij past dan ook helemaal in de trend: kort en zowel in het Nederlands als in het Engels goed uit te spreken. De associatie met acteur Liam Neeson kan ook geen kwaad.

Liam is grappig genoeg een kruising tussen de twee andere voorjaarstoppers: Liv en Adam. Dat is geen toeval. Klanken gaan en komen met de namenmode, net als kleuren bij kleding.

Adam: multiculti

Adam, al jaren een topper in de grote steden, stijgt van 30 naar 20 en is de ultieme multicultinaam.

Trendy? Ja hoor: Kort? Check. Makkelijk uit te spreken? Check. Uit het Oude Testament (net als de top-10-namen Noah, Sem, Jesse, Levi en Bram)? Check.

Daar komt bij dat Adam niet alleen populair is bij autochtonen, maar ook bij twee belangrijke minderheden: Polen en Marokkanen.

In Polen komt de naam van oudsher veel voor en hij is in Nederland een stuk bruikbaarder dan Maksymilian of Kacper, om maar twee andere populaire Poolse jongensnamen te noemen.

Adam is niet alleen een joods-christelijke naam; ook in de islam speelt de eerste man een belangrijke rol. De naam staat bovendien op de Marokkaanse lijst van toegestane voornamen. Een mooie brug tussen traditioneel Arabisch-islamitisch en modern Nederlands dus. Klein verschilletje: Marokkanen spreken Adam min of meer op z’n Engels uit, als Eddem.

Liv: Tyler

Liv gaat al een paar jaar hard en komt nu voor het eerst de top-20 binnen. Ook hier weer: kort, makkelijk, internationaal.

Liv is het vrouwelijke Levi (op 9 bij de jongens), met de l van mede-topnamen Lotte, Lynn, Lisa en Lieke en de v of f van Fenna, Evi en Fleur. Net als Liam krijgt Liv steun van een celebrity. Veel ouders vinden het vast niet erg als hun dochter een beetje lijkt op Liv Tyler.

Wat is jouw favoriete naam uit de top-20? En welke trends vallen jou op? Laat een reactie achter!

Top-20 populairste kindernamen in het eerste kwartaal van 2015

[table β€œ119” not found /]

Bron: Sociale Verzekeringsbank

🀞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.