De top-20 kindernamen van 2015 (eerste helft): Liam is hot, Jayden is uit

Dat de naam Liam hot was zagen we dit voorjaar al, maar dat hij zo hot zou zijn? Liam was in de eerste helft van 2015 de populairste jongensnaam van Nederland. De populairste meisjesnaam was (gaap…) Emma.

Foto: Hindrik Sijens / CC BY-NC-SA 2.0
Foto: Hindrik Sijens / CC BY-NC-SA 2.0

Top-20 populairste kindernamen 2015 (eerste helft)

[table β€œ138” not found /]

Bron: Sociale Verzekeringsbank

Engelse namen

Liam stond in 2013 op 17, vorig jaar op 9 en nu dus op 1. De afstand met nummer 2 Luuk is niet groot (337 tegenover 329 geboortes), maar het zou me toch niets verbazen als Liam de toppositie dit hele jaar vasthoudt.

Dat zou betekenen dat voor het eerst sinds 1994 een Engelse voornaam de Nederlandse namenhitlijst aanvoert. Destijds was dat Kevin, dat onder invloed van Home Alone en Kevin Costner in 1990 de eeuwige nummer 1 Johannes van de troon stootte en daar vier jaar bleef zitten.

Ondertussen gaat het met een andere Engelse modenaam helemaal niet zo goed. Het uitΒ Star Trek afkomstige Jayden was de laatste jaren vaste prik in de top-10, maar lijkt nu met een verbazingwekkende twintigste plaats hard op weg naar de uitgang. Kevin is een moderne klassieker gebleken; er zijn vorig jaar nog altijd 94 jongetjes zo genoemd. Hoe zal Jayden de tand des tijds doorstaan?

Gouwe ouwe

Bij de meisjes verliest Sophie haar nummer 1-positie aan Emma – dΓ© naam van deze eeuw bij uitstek. Emma staat al sinds 2003 in de top-10 en stond in 2009, 2011 en 2012 ook al op de eerste plek, het levende bewijs dat namentrends vaak helemaal niet zo snel gaan als mensen denken.

Dit voorjaar bombardeerde ik Liv tot een van de trendnamen van het jaar. Daar blijf ik bij, maar toch is de opmars van Liv wat tot stilstand gekomen. In 2014 stond ze op 27, in de eerste drie maanden van dit jaar op 19, maar nu valt ze toch weer buiten de top-20. Ik ben benieuwd waar Liv in het jaaroverzicht uiteindelijk terechtkomt.

Wat vind jij?

Wat vind jij van de nieuwe nummer 1 Liam? En welke naam uit de top-20 vind jij het mooist? Laat een reactie achter!

🀞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.