Was de Amsterdammer Rudolf Maria Malingré een heel vroom katholiek of wilde hij gewoon opvallen? Hij gaf zijn zoon in 1960 maar liefst twaalf voornamen om hem “onder de hoede van twaalf apostelen te stellen”.

Geboortekaartje Luc Malingré
Malingré en zijn vrouw Elisabeth Helena Berdina Wesseling hadden al twee kinderen met de niet onaardige namenreeksen Cornelis Lubertus Rudolf Xavier Maria (1953) en Aglaé Berdine Elisabeth Maria (1955), maar nummer drie moest een echte klapper worden.
“Doe wat je niet laten kunt”, had moeder Malingré gezegd, niet gelovend dat haar man echt twaalf voornamen zou opgeven. Maar hij deed het: Lucas Marcus Matheus Johannes Petrus Paulus Bartholomeus Jacobus Simon Philippus Thomas Andreas werd het kind genoemd, roepnaam Luc. Een meisje zou O.D.E.T.T.E. hebben geheten met voor elke letter een heiligennaam.
De ambtenaar van de burgerlijke stand heeft nog geprobeerd pa Malingré het plan uit zijn hoofd te praten. De kapelaan was evenmin erg enthousiast. Hij stond weliswaar “versteld van de tot uitdrukking gebrachte vroomheid”, maar vond de namenreeks “Bijbeltechnisch gezien een rommeltje” en liet bij de doop acht van de twaalf namen weg.
Een rommeltje is het ook wel een beetje. Lucas en Marcus zijn immers geen apostelen en ook Paulus behoort niet tot de oorspronkelijke twaalf. De apostelen Judas Iskariot en Judas Taddeüs ontbreken daarentegen, evenals Iskariots ‘opvolger’ Mattias. Luc Malingré heet dus naar elf apostelen (er heetten er twee Jakobus). Het had gemakkelijk anders gekund door Marcus te vervangen door Taddeüs of Mattias.
Maar ja, een kniesoor die daarop let. Ik denk dat het er vader Malingré vooral om ging lekker véél voornamen te geven en dat is zeker gelukt. Zelf moest hij er ook even aan wennen:
Door ons gevraagd zei de trotse vader vanmorgen dat hij al aardig op weg was om het rijtje namen uit zijn hoofd op te zeggen. De volgorde deugde nog niet, maar dat kwam wel. Deze problemen worden ook op het geboortekaartje weerspiegeld, want daarop staat per ongeluk twee keer Marcus vermeld en is Andreas vergeten. Dat valt echter nauwelijks op.
– De Tijd, 13 januari 1960
Maarten (via Facebook) zegt
In 1960 kreeg een Amsterdams jongetje de namen: Lucas Marcus Matheus Johannes Petrus Paulus Bartholomeus Jacobus Simon Philippus Thomas Andreas.
Hij is nog niet eens de recordhouder. Hoeveel namen vind jij maximaal acceptabel?
Andreas (via Facebook) zegt
Ik vind 3 wel goed genoeg.
Elsje (via Facebook) zegt
Ik heb er vier, maximum vind ik…
Thomas (via Facebook) zegt
‘Thomas Andreas’ =D
Eli (via Facebook) zegt
Nou ja, deze namen passen gelukkig wel allemaal in hetzelfde thema, beter dan 12 willekeurige namen.
Pamela (via Facebook) zegt
4
Ans (via Facebook) zegt
drie vind ik al veel ik zelf heb er aan mijn kinderen een gegeven , ik heb ze nooit horen klagen, ik zelf heb er ook een, mijn broer twee vond het niet eerlijk als kind zijnde.
Maarten (via Facebook) zegt
Het aantal voornamen dat kinderen tegenwoordig krijgen (volgens het Meertens Instituut):
1: ca. 50%
2: ca. 30%
3: ca. 17%
4: ca. 2,5%
Lorelei zegt
Het maximum vind ik de hoeveelheid namen, die op je identiteitskaart past.
Ik weet niet hoeveel dat is, trouwens.
Maarten van der Meer zegt
De praktische limiet in Nederland is 200 posities (inclusief spaties): meer past er in de computer van de burgerlijke stand niet in het invoerveld voor de voornaam.
Ter veraanschouwelijking, dat is dus ongeveer dit:
Lucas Marcus Matheus Johannes Petrus Paulus Bartholomeus Jacobus Simon Philippus Thomas Andreas Lucas Marcus Matheus Johannes Petrus Paulus Bartholomeus Jacobus Simon Philippus Thomas Andreas Lucas Lucas
Lorelei zegt
Haha, hoe passen ze dat op je kaart dan? Krijg je daar meerdere regels voor? Of vallen ze gewoon van je kaart af? Ik hoop het eerste. Want ik wil natuurlijk wel dat ze er daadwerkelijk allemaal op komen te staan 😉
Maarten van der Meer zegt
Een identiteitskaart heeft op de achterkant ook nog ruimte (twee regels!) voor de voornamen. Op mijn eigen kaart staat op de voorkant “Maarten Herman >>” en op de achterkant “Johannes”. Op mijn oude kaart, van voor de invoering van het creditcardformaat, stond “Maarten Herman J.” Paspoorten hebben een extra vel voor opmerkingen, misschien dat ze verdere voornamen daar neerzetten 🙂
Er past dus vrij veel. Of er ook 200 posities op passen kan ik moeilijk nagaan.
Lytje zegt
Hij is een collega van mijn vader 😀
Maarten van der Meer zegt
En wat vindt hij van zijn naam?