Was de Amsterdammer Rudolf Maria Malingré een heel vroom katholiek of wilde hij gewoon opvallen? Hij gaf zijn zoon in 1960 maar liefst twaalf voornamen om hem “onder de hoede van twaalf apostelen te stellen”.
Malingré en zijn vrouw Elisabeth Helena Berdina Wesseling hadden al twee kinderen met de niet onaardige namenreeksen Cornelis Lubertus Rudolf Xavier Maria (1953) en Aglaé Berdine Elisabeth Maria (1955), maar nummer drie moest een echte klapper worden.
“Doe wat je niet laten kunt”, had moeder Malingré gezegd, niet gelovend dat haar man echt twaalf voornamen zou opgeven. Maar hij deed het: Lucas Marcus Matheus Johannes Petrus Paulus Bartholomeus Jacobus Simon Philippus Thomas Andreas werd het kind genoemd, roepnaam Luc. Een meisje zou O.D.E.T.T.E. hebben geheten met voor elke letter een heiligennaam.
De ambtenaar van de burgerlijke stand heeft nog geprobeerd pa Malingré het plan uit zijn hoofd te praten. De kapelaan was evenmin erg enthousiast. Hij stond weliswaar “versteld van de tot uitdrukking gebrachte vroomheid”, maar vond de namenreeks “Bijbeltechnisch gezien een rommeltje” en liet bij de doop acht van de twaalf namen weg.
Een rommeltje is het ook wel een beetje. Lucas en Marcus zijn immers geen apostelen en ook Paulus behoort niet tot de oorspronkelijke twaalf. De apostelen Judas Iskariot en Judas Taddeüs ontbreken daarentegen, evenals Iskariots ‘opvolger’ Mattias. Luc Malingré heet dus naar elf apostelen (er heetten er twee Jakobus). Het had gemakkelijk anders gekund door Marcus te vervangen door Taddeüs of Mattias.
Maar ja, een kniesoor die daarop let. Ik denk dat het er vader Malingré vooral om ging lekker véél voornamen te geven en dat is zeker gelukt. Zelf moest hij er ook even aan wennen:
Door ons gevraagd zei de trotse vader vanmorgen dat hij al aardig op weg was om het rijtje namen uit zijn hoofd op te zeggen. De volgorde deugde nog niet, maar dat kwam wel. Deze problemen worden ook op het geboortekaartje weerspiegeld, want daarop staat per ongeluk twee keer Marcus vermeld en is Andreas vergeten. Dat valt echter nauwelijks op.
– De Tijd, 13 januari 1960