Eva en Lena zijn de populairste tweelingnamen in Zweden. Van de 76.584 tweelingparen in het land hebben er 156 deze namen. De op een na populairste combinatie is Anna en Maria, op de voet gevolgd door Lars en Lena.

Larry Jacobsen / CC BY 2.0
Dat blijkt uit een analyse van het Zweedse Centraal Bureau voor de Statistiek in opdracht van tweelingsite Dubbla Nyheter.
Top-10 tweelingnamen
Dit zijn de tien populairste namencombinaties voor tweelingen:
- Eva en Lena (156 tweelingen)
- Anna en Maria (153 tweelingen)
- Lars en Lena (128 tweelingen)
- Hans en Lars (123 tweelingen)
- Lars en Per (98 tweelingen)
- Fredrik en Johan (77 tweelingen)
- Jan en Ulf (76 tweelingen)
- Anna en Karin (69 tweelingen)
- Erik en Johan (68 tweelingen)
- Emma en Hans en Greta (Grietje) en vijf paren heten zelfs Tommy en Annika. De klassieke combinatie Romulus en Remus komt niet voor.
Top-10 tweelingnamen met dezelfde beginletter
Ongeveer een zesde van de Zweedse tweelingen heeft namen met dezelfde beginletter (dat vind ik eigenlijk verrassend weinig). Dit zijn de tien meest voorkomende alliteratiecombinaties:
- Lars en Lena (128 tweelingen)
- Magnus en Mikael (61 tweelingen)
- Malin en Maria (60 tweelingen)
- Elin en Emma (59 tweelingen)
- Christer en Christina (55 tweelingen)
- Jenny en Jessica (53 tweelingen)
- Anna en Anders (43 tweelingen)
- Per en Pia (42 tweelingen)
- Mattias en Marcus (41 tweelingen)
- Emil en Erik (39 tweelingen)
Wat vind jij?
Wat vind jij het mooiste setje? En wat maakt een tweelingnamencombinatie voor jou geslaagd? Moeten ze op elkaar lijken of juist niet? Laat een reactie achter!
Met dank aan Gaston voor de tip.
musiqolog zegt
Wat geeft dat progressieve land nog traditionele namen! Ik ben er echt jaloers op. En dan te bedenken dat onze middenklasse al jarenlang massaal Scandinavische jongensnamen geeft… Nergens voor nodig, zolang de Zweden geen Nederlandse namen aan hun baby’s uitdelen!
Maarten van der Meer zegt
Deze tweelingnamen betreffen wel de hele bevolking, niet alleen kinderen.
De topnamen van 2012 (de laatste Zweedse hitlijst die ik hier heb gepubliceerd) waren William en Alice. Ook in de top-20: Liam, Charlie, Oliver, Molly, Ellen en Lilly. http://www.vernoeming.nl/populairste-voornamen-zweden-2012
Toch heb ik inderdaad de indruk dat Zweden conservatiever is. Zoals ik in het hitlijststukje schreef krijgt 25% van de Zweedse kinderen een naam uit de top-20. In Nederland is dat maar 13%.
Oda zegt
Ik zou de namen voor een tweeling niet anders kiezen dan voor gewone broertjes en zusjes. Dat betekent niet dezelfde beginletter, niet dezelfde klank en niet dezelfde uitgang. Maar het moeten wel namen zijn die bij elkaar passen: niet een korte en een lange naam, niet een Engelse en een Nederlandse naam, niet een ouderwets en een moderne naam. Gelukkig ben ik helemaal niet moeilijk waar het de naamkeuze betreft 🙂
De geslaagdste combinatie vind ik Sara en Emma. Ik ben trouwens benieuwd hoe lang ik Sara kan blijven kiezen uit jouw lijsten.. Ik vind het een hele mooie naam, maar zou hem zelf nooit kiezen omdat die zo populair is. En zo liet ik hem vrij voor mijn zusje, dat daar geen last van heeft 🙂
Maarten van der Meer zegt
Hopen dat je geen tweeling krijgt. Wordt een helse klus anders 😉
Saskia Aevi Kramp zegt
Vind dat je als klank wel een leuke combi kan maken mbt tweelingen maar nooit een zelfde voorletter. Zoveel ge-eikel gehad mbt m’n man z’n tweelingbroer. Allebei een j.
Marleen van Bommel zegt
Hier bewust geen dezelfde voorletters. Vooral mij. Vader heeft daar flink veel gedoe over gehad met zijn broer die dus wel dezelfde voorletters heeft.
Bij Tweelingen hoeft het ook niet hetzelfde te klinken, het is wel fijn dat het ‘een beetje lekker bekt’ bij elkaar. Dus geen Sjon en Eleonora of zoiets.
Nadine zegt
Het mooiste setje vind ik Emma en Elin. Eva en Lena vind ik ook wel mooi.
Lorelei zegt
Palindroom tweelingen vind ik een leuk fenomeen.
2 jongens
Noel en Leon
Ivar en Ravi
Bor en Rob
2 meisjes
Iris en Siri
Inara en Arani
Ellen en Nelle
Ariel en Leira
1 jongen 1 meisje
Ennis en Sinne
Enid en Dine
Aron en Nora
Siem en Meis
Aidan en Nadia
Axel en Lexa
Amin en Nima
Ik heb een tic met namenlijstjes.
Lorelei zegt
Toch denk ik niet dat ik in het echt voor palindroom namen zou gaan.
Ik zou er bij 2 meisjes of 2 jongens wel sterk op letten, dat het leuk bij elkaar past. Bij een jongen en een meisje vind ik dat minder belangrijk.
En nooit nooit nooit dezelfde eerste voorletter bij broers en zusjes, vooral niet bij tweelingen. Dezelfde uitgang vind ik wel weer leuk.
Lorelei zegt
Uit het zweedse lijstje vind ik Hans en Lars de mooiste combi.
Pip zegt
Emma en Sara vind ik de mooiste combinatie.
Mijn tweeling heet Olivier & Sophie. Die namen vond ik al mooi sinds mijn 18e. Over Sophie hebben we nog wel getwijfeld vanwege de enorme populariteit. Een ander naam werd maar niet gevonden, zo passeerden Jasmijn, Merel, Charlotte de revue, maar Sophie bleef het mooiste. Ze noemen elkaar trouwens Fie en Ofie,
Maarten van der Meer zegt
Mooie combinatie. En als een naam al zo lang in je hoofd zit, wat maakt die populariteit dan nog uit.
Ik ken een Olivier die (binnen het gezin) Oof wordt genoemd.
ilse zegt
Leuk rijtje! Ik ben benieuwd hoe dat er in Nederland uit zou zien!
Ik vind Lars en Lena wel leuk klinken.
Als het hier zou gebeuren dan zou ik wel kiezen voor een evenredig aantal lettergrepen en misschien ook letters. Voorletters laten verschillen.
Maarten van der Meer zegt
Ik denk dat ik ook evenveel lettergrepen zou nemen. Dezelfde voorletter is bij een tweeling al snel te jut en jul.