62 Vlaamse voornamen die in Nederland (nog) niet populair zijn

Lore, Mathis, Kobe en Seppe zijn de meest typisch Vlaamse voornamen van dit moment. In Vlaanderen staan ze in de top-20, in Nederland niet eens in de top-500.

Donnie Ray Jones / CC BY 2.0
Donnie Ray Jones / CC BY 2.0

Ik heb de Vlaamse kindernamen-top-100 (meisjesnamen jongensnamen) naast de Nederlandse top-500 (meisjesnamen jongensnamen) gelegd en de namen genoteerd die in de eerste lijst wel voorkomen en in de tweede niet. Het resultaat is een lijst van 62 namen die in Vlaanderen behoorlijk populair zijn, terwijl Nederlanders ze soms niet eens kennen.

Weinig verrassend: Franse namen zijn in Vlaanderen veel populairder dan in Nederland. Bij ons klinken ze 贸f pretentieus (Mathis, Camille, Axelle), 贸f gedateerd (Henri, Ren茅e, Margot), maar in Vlaanderen zijn ze doodgewoon.

Ook weinig verrassend: Vlamingen houden veel meer van ouderwetse Vlaamse roepnamen dan Nederlanders. Tuur, Lowie en Gust zijn de Vlaamse Gijs, Teun en Siem.

Heel opvallend is de enorme populariteit van namen die op een e eindigen: Lore, Janne, Nore, Kobe, Seppe, Senne, Warre, Robbe en ga zo maar door. Waarom doen deze namen het in Nederland zo slecht? Vermoedelijk zijn ze gewoon nog niet ontdekt, want wat mij betreft hebben ze hier zeker hitpotentie. Wie neemt het voortouw?

Welke Vlaamse voornamen vind jij het leukst? En van welke denk je dat ze in Nederland zouden kunnen aanslaan?
[table 鈥79鈥 not found /]

馃 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.