16 voornamen die hopeloos uit de mode zijn

Wie noemt zijn kind nog Tanja? Of Natasja? Niemand. Deze ooit zo populaire namen zijn afgelopen jaar aan geen enkel kind gegeven. En zo zijn er wel meer voormalige modenamen die je tegenwoordig nooit meer hoort.

1. Anita

Anita was begin jaren 60 een vlot klinkende update van het toen ouderwets bevonden Anna. Ze piekte in 1964 met 1059 geboortes, maar ging daarna heel snel bergafwaarts. Vorig jaar zijn er vier meisjes Anita genoemd.

De uitdrukking sjonnie en anita dateert van midden jaren 80, toen de grootste lichting Anita’s rond de 20 was. Vast geen toeval.

(De naam Sjonnie is trouwens uitgestorven, maar die is – als officiële voornaam – nooit populair geweest. Hij was in 1986, het jaar dat Flodder in de bioscoop draaide, met zeven kleine Sjonnies op z’n populairst.)

2. Ronald

Een typische modenamen uit de jaren 50, 60 en 70. Voor die tijd noemde bijna niemand zijn kind zo en tegenwoordig ook niet meer. Ronald piekte in 1964 met 2308 geboortes (bijna 2% van alle jongetjes!). In 2014 zijn er welgeteld zes Ronalds geboren.

Met Ronaldus is het nog erger gesteld: die naam is compleet uitgestorven, terwijl er in 1965 toch 346 Ronaldusjes werden geboren. Ronaldus was de katholieke variant van Ronald. Niet dat er een heilige Ronaldus bestaat, maar sommige pastoors waren van mening dat kinderen per se een Latijnse naam moesten hebben. Vandaar dat -us erachter.

3. Kelly

Ach Kelly. Je paste rond 1990 zo goed bij Mandy, Lindsay en Kimberley. Geen van die namen heeft de tand des tijds goed doorstaan, maar Kelly heeft er het meest onder geleden. Er zijn vorig jaar maar vier meisjes zo genoemd. Zei iemand Kelly van der Veer?

Kelly beleefde haar hoogtepunt in 1991 met 739 geboortes.

4. Truus

Geloof het of niet, in 1946 kregen maar liefst 72 meisjes Truus als officiële eerste voornaam. Dus niet Geertruida, maar echt Truus.

Ergens in de jaren 70 kwam het woord excuus-truus op. Sindsdien wordt de naam bijna niet meer gegeven. Afgelopen jaar is er geen enkele Truus geboren.

5. Raymond

Is Raymond nou Frans of Engels? De Nederlandse uitspraak zoals ik hem ken, Rémon, ligt er een beetje tussenin. De klemtoon op de eerste lettergreep is Engels, het weglaten van de d Frans.

Hoe dan ook, Raymond was in de jaren 70 erg populair (1971: 678) en blies zelfs in de jaren 90 nog een aardig deuntje mee, maar tegenwoordig wil bijna niemand er meer aan. Er zijn vorig jaar maar vier Raymonds bij gekomen.

Opmerkelijk: de vernederlandste spellingen Remon en Rémon, die vroeger veel zeldzamer waren, waren in 2014 samen ook goed voor vier geboortes.

6. Monique

Bijna 1 op de 40 vrouwen uit 1966 heet Monique: 2760 stuks uit dat jaar alleen. In 2014 is er nog maar één enkele Monique geboren. Eén Monique. Dat betekent dat J’neavah, Treasure, Shaé-Lynn, Sue-Angely, Ri’suela en Quinaishelly vorig jaar twee keer zo populair waren.

Wat is er met Monique gebeurd? Zó erg is die naam toch niet?

7. Wilhelmus

Wilhelmus is de ultieme vaderlandslievende naam. Er lopen dan ook 77.000 mannen rond die zo heten, al zal hun roepnaam doorgaans Willem of Wim zijn.

Ik schreef bewust mannen, want jongens die Wilhelmus heten zijn er nauwelijks. Vorig jaar werden er maar tien geboren. Wilhelmus piekte trouwens – misschien weinig verrassend – in 1946 met 2981 geboortes.

8. Natasja

Natasja, waar is het misgegaan? In de jaren 70 vonden we je zo leuk, net als je Oostblokzusjes Mariska, Sonja, Anja en Natalie. Van meer dan 800 baby’s en een veertiende plek in de hitlijst in 1973 naar… nul in 2014 (en in 2013 trouwens ook).

Nul is wel heel weinig. Er moeten toch wel een páár ouders te vinden zijn die deze naam nieuw leven willen inblazen?

9. Harry

Harry is een heel oude modenaam. Hij begon al eind 19e eeuw langzaam steeds populairder te worden als modernisering van het al te boerse Hendrik. Het grote Harryjaar was het babyboomjaar 1946 met 267 Harry’tjes.

Harry begon na 1960 alweer uit de mode te raken en werd in de jaren 80 zelfs een scheldwoord. Harry is sinds die tijd synoniem met sukkel. Zelfs die lekkere prins uit Engeland heeft het tij niet weten te keren. 2014: vier Harry’s.

10. Irma

Irma werd begin jaren 60 populair door de Franse musical Irma la Douce en de Amerikaanse verfilming daarvan.

De film was zo succesvol dat de associatie met dit ‘uitermate pikante verhaal van een licht Parijs juffertje’ waarschijnlijk al snel te sterk werd. Na haar hoogtepunt in 1965 (416 geboortes) ging het snel achteruit met Irma. Er is vorig jaar één meisje zo genoemd.

11. Edwin

Ik heb Edwin altijd een prima naam gevonden. Niets mis mee. Toch sta ik daar in mijn generatie alleen in, want aanstaande ouders laten deze naam, die in 1970 nog aan 1711 jongetjes werd gegeven, massaal links liggen. Er zijn vorig jaar acht Edwins geboren. Ter vergelijking: dat is evenveel als Djaylen, Fijs, Duke, Nox, Jayceon en Tyrone.

12. Tiny

‘Noem mij maar tante Tiny‘. Ik werkte in mijn studententijd bij de Thuiszorg en aan sommige cliënten denk ik met warme gevoelens terug.

Aan tante Tiny bijvoorbeeld. Bij haar naam heb ik alleen positieve associaties, maar ik kan me er geen baby bij voorstellen. Daar sta ik niet alleen in. Deze op zichzelf vlotte en vrolijke naam is vorig jaar maar één keer gegeven.

Tiny dateert uit de jaren 20 en was toen bedoeld als moderne variant van Trijntje, Christina, Martina, Catharina enzovoort. In de jaren 50 was ze al over haar hoogtepunt heen.

13. Barbara

Ja, ja, die schönste auf der Welt ist meine Barbara, zong de witharige schlagergod Heino in 1975. Hij haalde er de 26e plaats in de Nederlandse Top 40 mee. De naam Barbara was in datzelfde jaar op het toppunt van zijn populariteit met 553 geboortes.

Ik weet niet of veel mensen zich dat liedje nog herinneren, maar met de naam is het nooit meer goedgekomen. 2014: vier Barbara’s.

14. Wilfred

Ik zeg Wilfred en jij zegt Genee. Die associatie zal niet snel veranderen, want er komen nauwelijks nog Wilfreds bij.

Ligt het aan Wil of ligt het aan Fred? Eigenlijk kunnen allebei de helften van deze naam niet meer. Er is vorig jaar één Wilfred geboren. Dat zijn er precies honderd minder dan in topjaar 1974.

15. Tanja

Zie ook Natasja. Tanja is nog zo’n Russische jaren 70-naam (1972: 251 Tanja’s) die ouders tegenwoordig mijden als de pest. Ze noemen hun dochter nog liever Chique-Queena, Kyara-Porsche, G’Heavenly of Cher’Li-Vaië. En nee, dat is niet overdreven. Deze namen zijn vorig jaar echt gegeven, terwijl er geen enkel kind Tanja is genoemd.

16. Miranda

Miranda betekent ‘verwonderlijk, buitengewoon, (waard) om bewonderd te worden’ en is verzonnen door niemand minder dan Shakespeare, maar daar hebben moderne ouders geen boodschap aan.

Miranda (piek in 1972 met 1167 kleine Mirandaatjes) riekt – net als Claudia, Patricia, Jolanda en al die andere lange, mediterraanse namen –  te veel naar plateauzolen, jurken met oranje-bruine bloemetjesprints, zitkuilen en schrootjes. Je kunt ze voorlopig maar beter in de jaren 70 laten.

Wat vind jij?

Welke namen hoor jij tegenwoordig nooit meer? En welke namen verdienen een comeback? Laat een reactie achter!

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.