Deze 13 vaders gaven hun kind de verkeerde voornaam

Ik kan me er zelf niets bij voorstellen, maar het komt verrassend vaak voor: vaders die bij de geboorteaangifte de naam van hun eigen kind verkeerd opgeven.

Foto: Jon DeJong / CC BY 2.0
Foto: Jon DeJong / CC BY 2.0

Een klein foutje met grote gevolgen, want een naam die eenmaal in de geboorteakte staat kan alleen bij de rechter worden veranderd. Dat is een heel gedoe en kost honderden euro’s.

Schrijf de naam dus – samen – op een briefje, zet hem in je telefoon en controleer bij de burgerlijke stand h茅茅l goed of de naam die de ambtenaar heeft ingevoerd precies is zoals jullie hadden afgesproken. Twijfel? Bel je partner en vraag het na.

Zo simpel is het. Helaas komt dit advies voor de dertien vaders hieronder te laat. Lees hun verhalen en huiver.

Heb jij dit in jouw omgeving meegemaakt? Laat een reactie achter!

1. En zo werd het Raimund

Mijn broer heeft zelfs een naam gekregen als tweede naam die mijn moeder zeker niet wilde.

Mijn vader zei tegen mijn moeder voor vertrek naar het stadhuis: ‘Wat nemen we als tweede naam?’ Mijn moeder: ‘Ach, dat vind ik niet belangrijk, zolang het maar niet Raimund is. Die naam hoor ik echt niet graag.’

M’n vader op het stadhuis: ‘Wat had ze weer gezegd over die tweede naam? Ah ja, Raimund.’ En zo werd het Raimund.

– Christine

2. Verkeerde oma

Tja, ik ben niet meegegaan omdat 铆k hier normaal het warhoofd in huis ben, niet mijn man, die begaat anders nooit van die blunders!

Hoe het gebeurd is? Ik wou de naam van mijn ene grootmoeder (tevens mijn meter), maar hij heeft de andere genomen…

Ik vrees dat ik ermee zal moeten leren leven ;(

– a.

3. Dat je zoiets kunt vergeten

Mijn pa heeft mijn tweede naam ook verkeerd opgegeven. Bij aangifte wist hij het niet meer en dus heeft hij mijn moeders naam dan maar opgegeven. Ik snap eigenlijk ook niet dat je zoiets kunt vergeten… maar ja…

Voor ons kindje hebben we maar 茅茅n naam dus ik denk niet dat mijn echtgenoot zich zal vergissen.

– Gast

4. Zo dronken

Ik denk dat de kersverse papa’s gewoonweg zo ondersteboven zijn van hun nieuwe kleine spruit, dat ze daardoor de verkeerde namen aangeven. Ze kunnen natuurlijk ook teveel gedronken hebben om te vieren dat ze papa geworden zijn.

Zo moest de grootvader van mijn vriend zijn derde zoon gaan aangeven in het stadhuis en hij was zo dronken dat die de schrijfwijze van die naam compleet verkeerd aangaf, best wel grappig vind ik.

– Evil Lyne

5. 1100 gulden

Mijn vader heeft bij aangifte bij de gemeente mijn naam verkeerd doorgegeven ( ook twee letters omgedraaid). Dit kon niet meer veranderd worden, alleen via een rechter. Het heeft geloof ik 1100 gulden gekost om mijn naam weer te krijgen zoals hij moest zijn.

– Majel 24

6. Streepje

Mijn naam is ook verkeerd geschreven, een heel klein foutje, wat ik niet eens wist tot vier jaar geleden, toen mijn zoon erkend werd door de vader. Toen kwam het naar voren!

Ik heb twee namen, net als mijn broers, maar zij hebben er geen streepje tussen en ik wel dus… en dat streepje maakt dat ik dus zo voluit heet en maar 茅茅n naam heb, wettelijk gezien. Zonder streepje heb je dus twee namen en met streepje 茅茅n naam…

Dat dit heeft mijn vader dus 31 jaar geleden verkeerd gedaan. Maar goed ik blijf heten zoals ik nu heet en mijn volledige naam wordt niet gebruikt, haha.

– annetske

8. Eigen schuld

Mijn eigen naam staat ook verkeerd genoteerd. Op mijn geboorte kaartje staat als doopnaam Dominique. Mijn vader echter heeft het verkeerd doorgegeven (eigen schuld dus) en nu heet ik Dominic. Jammer….

– ichtus

9. Maar zo gelaten

Bij mijn vriend is het ook verkeerd gegaan. Zijn naam was eigenlijk Marjo, maar zijn vader had Mario ingevuld. Dat hebben ze maar zo gelaten.

– pink99

10. Doorgestreept

Zo is het bij mij ook gegaan. Mijn naam had bijvoorbeeld Lanette moeten zijn – maar er is per ongeluk (door m’n vader?) Lannete doorgegeven.

Dit is gecorrigeerd en dat zie je ook duidelijk op m’n geboorteakte. De foute naam is met getypte streepjes doorgestreept en de goede naam staat erbij. En dan staat er onder iets van ‘met toestemming van de ambtenaar bla bla bla’.

– Athina

11. Papa weet haar naam niet te schrijven

Na mijn keizersnee kwam ik op de conveuseafdeling en daar bleek dat vriendlief de naam van onze dochter ook verkeerd had door gegeven terwijl ik hem een briefje in zijn portemonnee hebt laten doen met haar naam.

En daarbij, hij is hindoe en ze kreeg een hindoenaam, haha. Papa weet haar naam niet te schrijven, het werd Charisma terwijl het Karishma is

– pnirmal

12. Smakelijk

Mijn man had zelf een van de doopnamen van onze zoon verkeerd geschreven. Aan de telefoon zei de gemeente dat ze gingen nakijken bij wie de fout lag. Als zij zelf een fout hadden gemaakt was het een kwestie van veranderen in de computer, maar als mijn man de fout had gemaakt (en dat was dus zo), dan moesten we een advocaat in de arm nemen.

Uit een gesprek met een advocatenkantoor bleek dat het voor ons heel veel geld zou gaan kosten en dat hadden we niet over voor een doopnaam. het is een vernoeming naar mijn vader en die moet er nog steeds smakelijk om lachen.

– blinky

13. Erg zenuwachtig

Mijn ex (niet om die reden mijn ex hoor ) was erg zenuwachtig. Jayro zou de namen Jayro Joel Bastiaan krijgen. De laatste is een vernoeming naar mijn oma Bastiaantje (oude meisjesnaam). En nu heet onze stoere grote brede halfbloed Jayro Joel BastiaanTJE

Bij onze tweede zoon (ja ik wilde evengoed nog een 2e van hem ) is het gelukkig wel goed gegaan, maar die was ook makkelijker: Kenji Carlos Jan (roepnaam en naam van papa+opa). Ik had wel een briefje klaarliggen met de naam in blokletters, maar die was ie vergeten… Ik was dus h茅茅茅茅l opgelucht dat het goed was gegaan

– Janneke21

Bronnen: Zwangerschapspagina en Zappybaby. Taal- en spelfouten in de citaten zijn stilzwijgend verbeterd.

馃 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.