De lijst van langste achternamen van Nederland is een van de populairste artikelen op deze site. Maar ontbreekt daar niet een naam?
De langste namen
Volgens de Nederlandse Familienamenbank – die zich baseert op de Gemeentelijke Basisadministratie van 2007 – zijn de twee langste in Nederland voorkomende achternamen van den Heuvel tot Beichlingen, gezegd Bartolotti Rijnders (51 tekens) en de Vos van Steenwijk genaamd van Essen tot Windesheim (45 tekens).
Niet de persoon in kwestie, maar een familielid: Leo Octave Marie van Nispen tot Sevenaer, burgemeester van Delden (Nieuwe Tilburgsche Courant, 23 november 1929)
Bij het doornemen van de veertiende lijst van personen of geslachten, wier titels en adeldom op de adelsregisters zijn ingeschreven en op welke toepasselijk zijn de bepalingen van het Koninklijk besluit van 26 januari 1822 (PDF) op de site van de Hoge Raad van Adel stuitte ik echter op de volgende vermelding:
NISPEN TOT SEVENAER (jonkheer Carel Clemens Canisius Marie van), geboren ‘s-Hertogenbosch 31 juli 1928 Bij Koninklijk besluit van 30 november 1999, no. 99.005649, is zijn geslachtsnaam gewijzigd in “van Nispen tot Sevenaer genaamd Ruijs de Beerenbrouck”.
Van Nispen tot Sevenaer genaamd Ruijs de Beerenbrouck is met 46 tekens toch echt langer dan de Vos van Steenwijk genaamd van Essen tot Windesheim.
Een ontbrekende naam
Waarom ontbreekt deze naam in de Nederlandse Familienamenbank? Ofwel jonkheer Carel Clemens Canisius Marie is al vóór 2007 overleden en is dus niet meegeteld, ofwel hij heeft zijn naamswijziging nooit laten opnemen in de Gemeentelijke Basisadministratie.
Wat betreft de eerste optie: ik heb geen overlijdensbericht kunnen vinden. Van de tweede optie vraag ik me af of dat mogelijk is. Wordt een gemeente automatisch op de hoogte gesteld van naamswijzigingen of moet de persoon in kwestie zelf met het koninklijk besluit naar de balie?
Een definitief antwoord op de vraag waarom de naamVan Nispen tot Sevenaer genaamd Ruijs de Beerenbrouck ontbreekt in de Nederlandse Familienamenbank heb ik dus nog niet. Ik houd me aanbevolen voor suggesties.
Vlijmen Fileer zegt
@Maarten van der Meer : Er bestond in de 17e/18e eeuw in Smyrna een kolonie van Nederlandse handelslui. Ik neem aan dat hij een nazaat is.
Maarten van der Meer zegt
Dank voor de toelichting. Merkwaardig!
PB zegt
De heer Van Nispen woont al zeer lang in Brussel. Zie overgens ook het laatst verschenen deel met van Nispen van het Nederland’s Adelsboek.
Willem zegt
Jonkheer mr. C.C.C.M. van Nispen tot Sevenaer genaamd Ruijs de Beerenbrouck bewoond het in 1985 gerestaureerde bouw- en koetshuis van huis ’t Suideras in Vierakker. Hij is dus nog springlevend en woont in het Gelderse Vierakker. Hij heeft in 1983 eervol ontslag gekregen uit de Buitenlandse Dienst. Het huis wordt bewoond door zijn nicht (oomzegster) Charlotte Bonga Jonkvrouw Tulleken en haar man.
Zie ook: facebook Adel in Nederland https://m.facebook.com/Nederlandseadel/photos/a.270214523095380.61607.270182026431963/580534352063394/?type=1
Max van Huykelom van de Pas zegt
“Wordt een gemeente automatisch op de hoogte gesteld van naamswijzigingen of moet de persoon in kwestie zelf met het koninklijk besluit naar de balie?”
Tegenwoordig krijgt niemand meer een koninklijk besluit toegestuurd, wel een uittreksel van dat besluit. Bij het herstel van onze geslachtsnaam in 2009 is alles door de overheid verwerkt. Met het uittreksel KB overal naartoe hoefde niet. De tenaamstelling in de GBA is door de overheid zelf aangepast, en allerlei aan de GBA gekoppelde registraties, zoals (naar het blijkt) de zorgverzekering en het ANWB lidmaatschap veranderden automatisch mee. Bankrekeningen konden wel pas worden aangepast op vertoon van nieuw ID-bewijs en uittreksel KB.