Vanity: het mooiste en ijdelste kind dat er is

Penalty noemden we haar. Een meisje uit de buurt met wie mijn zusje en ik vroeger wel eens buiten speelden. Haar echte naam was Fennetie. Zo sprak ze het zelf tenminste uit. Later realiseerde ik me dat ze waarschijnlijk Vanity heette.

Vanity 6 - Nasty Girl
Vanity 6 – Nasty Girl

Rare naam eigenlijk, Vanity. IJdelheid. Waarom zou je je kind zo noemen? ‘Deugdnamen’ zoals Grace, Destiny, Charity, Faith en Hope zijn in het Engelse taalgebied vrij gebruikelijk. Vanity lijkt daar wel wat op, alleen is ijdelheid geen deugd, maar een van de zeven hoofdzonden. In de Engelstalige landen komt Vanity als voornaam dan ook bijna niet voor.

In Nederland wel:

Populariteit van 'Vanity' als eerste naam voor vrouwen tussen 1880 en 2013
Populariteit van ‘Vanity’ als eerste naam voor vrouwen tussen 1880 en 2013

Ik denk dat we dat vooral te danken hebben aan de Canadese zangeres en actrice Vanity, die eigenlijk Denise Katrina Matthews heet. Ze scoorde in 1982 een top 5-hit met Nasty Girl en speelde in 1986 in de film 52 Pick-Up, die bij ons een jaar later in de bioscoop draaide.

 

Aanstaande ouders hoorden het liedje of zagen de film en dachten: hΓ©, dat is een leuke naam. Zonder zich te realiseren wat Vanity eigenlijk betekent.

Toen iemand ze op de betekenis wees was het te laat. Dochterlief had de naam al gekregen. Dan zit er maar één ding op: proberen van ijdelheid toch iets positiefs te maken. Op Babybytes schrijft de oma van een Vanity:

wij vinden onze kleindochter Vanity het mooieste en ijdelste kind dat er is ,en dat de naam ijdel betekent is alleen maar mooi want ijdel zijn is goed ,je moet er alleen goed mee om gaan

Wat vind jij van de naam Vanity? Kun jij er iets positiefs in zien?

🀞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.