Wil je dat je kind het slechte pad op gaat? Geef hem dan een veelvoorkomende voornaam

Vorige week stond een negentienjarige jongen voor de rechter omdat hij zou hebben gedreigd met een schietpartij op Leidse scholen. De pers noemt hem keurig Janoek V., maar hoeveel zin heeft dat?

De voornaam Janoek is zeer zeldzaam. Volgens de Nederlandse Voornamenbank zijn er ‘minder dan vijf’ mannen in Nederland die zo heten. Zijn achternaam is heel algemeen. Die komt meer dan tweeduizend keer voor. De media hadden hem dus beter J. Verhage kunnen noemen dan Janoek V. Die laatste manier van ‘anonimiseren’ is volstrekt zinloos.

Hetzelfde geldt voor de moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der Graaf. Ons land telt 375 Volkerts en bijna 3400 Van der Graafs. Als je zijn privacy dan zo nodig wilt beschermen, noem hem dan V. van der Graaf en niet Volkert van der G.

In 2008 eiste een vrouw zelfs 15.000 euro smartengeld van de Staat. Ze had veertig dagen vastgezeten op verdenking van betrokkenheid bij de moord op haar ex-vriend Onno Meijer. Haar raadsman lichtte de eis in BN/DeStem toe: ‘Zij is zwaar getroffen omdat zij met haar bijzondere voornaam Brasilia in de publiciteit is gekomen.’

Dus penozefamilies, denk eraan: geef je kinderen veelvoorkomende voornamen. Als ze later ooit voor het hekje staan, zullen ze je dankbaar zijn. ‘Jan de V.’ blijft niet hangen. ‘Jaquar-Dior de V.’ zal niemand ooit vergeten.

馃 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.