Vernoem je kind naar álle heiligen

Als goed katholiek kun (of eigenlijk zelfs: moet) je je kind naar een heilige vernoemen in de hoop dat de kleine een even deugdzaam leven zal leiden. Maar waarom zou je genoegen nemen met één heilige als je ze ook allemaal kunt vernoemen?

De verheerlijkte Christus te midden van de heiligen door Fra Angelico
De verheerlijkte Christus te midden van de heiligen door Fra Angelico

In verschillende talen zijn daarvoor oplossingen bedacht. Het Spaans kent de voornamen de Todos los Santos, de los Santos en dos Santos die “van alle heiligen” en “van de heiligen” betekenen. Uit het Frans komt Toussaint, een samentrekking van tous saints “alle heiligen”, en Duitse katholieken sluiten een reeks voornamen wel eens af met et omnes sancti, Latijn voor “en alle heiligen”.

Enkele bekende dragers van dit soort namen:

  • Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos, kroonprins van Spanje
  • Frits Martinus de los Santos Goedgedrag, gouverneur van de Nederlandse Antillen
  • Toussaint Louverture, Haïtiaans vrijheidsstrijder
  • Leopold Rupprecht Ludwig Ferdinand Adalbert Friedrich Maria et omnes sancti, prins van Beieren en autocoureur

Deze namen worden ook gegeven aan kinderen die zijn geboren op of rond Allerheiligen, zoals de hier genoemde Frits Goedgedrag, geboren 1 november 1951. Er zijn wel meer namen die verwijzen naar feestdagen: Paschalis of Pascal voor Pasen en Noël of Natalie voor kerstkindjes.

Van de Allerheiligen-namen is in Nederland alleen Toussaint enigszins gebruikelijk. Volgens de Nederlandse Voornamenbank waren er in 2006 rond de 360 naamdragers. Er zijn er geen Nederlanders met de Todos los Santos of et omnes sancti als voornaam en hooguit enkele die de los Santos of dos Santos heten.

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.