Vernoemd naar de vrijheidsstrijders Julius en Ethel Rosenberg

De wereldwijde protestbeweging tegen de executie van het Amerikaanse spionnenechtpaar Julius en Ethel Rosenberg vond ook haar weerslag in de kindernaamgeving. Zeker vier Nederlandse kinderen zijn begin jaren 50 naar het stel vernoemd.

Ethel Julia van Haaren (De Waarheid, 6 juni 1953)
Ethel Julia van Haaren (De Waarheid, 6 juni 1953)

Ethel Julia van Haaren

Vriendelijke en grootmoedige zuster, mag ik haar met u delen, dit kind van mijn tegenspoed maar niet van mijn lichaam, dit kind, dat haar naam uit liefde kreeg?

Dit schreef Ethel Rosenberg vanuit de cel aan de Rotterdamse Christina Bos. Zij en haar man F. van Haaren hadden het wereldnieuws gehaald nadat hun dochter (geboren 1 maart 1953) de voornamen Ethel Julia had gekregen. Naar verluidt barstte Ethel Rosenberg in tranen uit toen ze hoorde dat er een kind naar haar en haar man was vernoemd.

Julius Ethel Smit

Gerhard Smit en Harmke de Jong uit Den Oever noemden hun op 24 september 1953 geboren zoon Julius Ethel, roepnaam Juul. Niet omdat ze zo politiek geΓ«ngageerd waren, maar ze waren wΓ©l voor vrede:

“Ik ben geen Communist, maar een klein beetje houd ik me toch wel van de politiek op de hoogte”, zo zei ons de vader, toen we hem vonden op een bietenveld in de Wieringermeerpolder.

“Ik weet dat de Rosenbergs zijn vermoord, omdat zij de vrede wilden. Wat kon ik mooier doen dan de vijanden van de vrede de naam van deze twee mensen voor ogen houden? En ik heb wel gemerkt, dat het hun een doorn in het oog is.”

Met dat laatste doelde vader Smit op een hakenkruis dat hem was toegestuurd. Behalve dreigementen had hij echter ook van allerlei onbekenden felicitaties ontvangen.

Julius Ethel Gagenstein

Ook het Rotterdamse echtpaar Lou Gagenstein en Marta de Boer noemde hun zoon (geboren 26 augustus 1953) Julius Ethel, roepnaam Eddie.

“Hoe zullen we ‘m noemen?”, had Lou voor de geboorte gevraagd. Moeder: “Wat had jij gedacht?” Vader: “Ik had gedacht naar de Rosenbergs.” Moeder: “Dat had ik ook gedacht.” Ook zoontje Hennie had een duit in het zakje gedaan:

“Ach, de jongen was niet van de radio weg te slaan, toen de Rosenbergs werden vermoord”, zo vertelt de moeder.. “Hij vond ’t zo rot voor die kinderen, dat ze geen ouders meer hadden.”

Ethel Julia Principaal

Het echtpaar Principaal-Broesder kreeg op 12 december 1953 een dochter: Ethel Julia.

De ouders van Ethel Julia Principaal in Finsterwolde spreken hun hartelijke dank uit voor de vele blijken van belangstelling en sympathie, die zij uit het gehele land hebben ontvangen bij de geboorte van hun dochtertje.

“Wij zullen pogen, datgene, wat in vele brieven en kaarten, die wij ontvingen, de kleine Ethel Julia wordt toegewenst, in vervulling te brengen,” zo schrijven zij.

Bronnen: De Waarheid, 6 juni 1953, 28 oktober 1953, 2 januari 1954

🀞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.