Nederland telt 676 Nelsons en 19 Mandela’s

Een merkwaardig toeval. Woensdag noemden de Haarlemse Femke en Peter hun zoon Nelson, als eerbetoon aan Nelson Mandela. Een dag later overleed de Zuid-Afrikaanse leider.

Harold Nelson Boldewijn (screenshot Editie NL)
Harold Nelson Boldewijn (screenshot Editie NL)

‘Hij heeft echt mensen geïnspireerd’

De ouders wisten al langer dat ze hun kind naar Mandela wilden vernoemen. ‘Ik kom uit Tanzania en werd toen ik klein was Mandela genoemd vanwege mijn kapsel’, zei vader Peter tegen RTV N-H.

Moeder Femke voegde daaraan toe: ‘Hij heeft echt mensen geïnspireerd. Wij hebben nu kindje van gemengde etniciteiten. Mandela heeft er voor gestreden dat mensen dat gewoon vinden. Ik vind het ook belangrijk dat dat uit te dragen.’

Harold Nelson Boldewijn

Het zoontje van Femke en Peter is niet de enige Nederlander die is vernoemd naar Mandela. Bij Editie NL op RTL 4 kwam gisteravond Harold Nelson Boldewijn aan het woord, de broer van presentator Wilson Boldewijn.

Zijn ouders vernoemden hem bewust naar Mandela:  ‘Ik werd in 1983 geboren, toen zat hij nog in de gevangenis. Zeven jaar later kwam hij pas vrij. De hele wereld schreeuwde om zijn vrijlating en dat gebeurde niet. Ik denk dat ze daar toch wel aan gedacht hebben.’

Mandela Weewee

De Tilburgse acteur Mandela Kunta Weewee, bekend van de film Gooische Vrouwen, is uit hetzelfde jaar als Harold Nelson Boldewijn. Hij kreeg de namen van twee zwarte voorbeeldfiguren: Nelson Mandela en Kunta Kinte, de slaaf op wiens leven de beroemde miniserie Roots is gebaseerd.

In Vrij Nederland vertelde Weewee dat hij door mensen die hem één keer hebben ontmoet vaak Nelson wordt genoemd. Zijn familie en beste vrienden noemen hem ‘Dilla’.

676 Nelsons en 19 Mandela’s

Nederland telt 676 mannen met Nelson als een van hun voornamen. 19 heten er Mandela. Ten minste één Nederlander heeft allebei de namen van van ‘Madiba’ meegekregen: de Amsterdammer Nelson Mandela Riki (1985).

676 lijkt misschien veel, maar het is eigenlijk heel weinig als je bedenkt hoe populair Mandela al veertig jaar is. Nederlanders vernoemen hun kinderen maar zelden naar helden en idolen.

Het populairst was Nelson in 2002, toen Mandela het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima bijwoonde. Toen zijn ‘maar liefst’ vijftien jongetjes Nelson genoemd. Andere topjaren waren 1983, toen het lied Free Nelson Mandela werd opgenomen, 1990, toen Mandela vrijkwam, en 1993, toen hij samen met Frederik Willem de Klerk de Nobelprijs voor de Vrede won.

Populariteit van 'Nelson' als eerste naam voor mannen tussen 1880 en 2012
Populariteit van ‘Nelson’ als eerste naam voor mannen tussen 1880 en 2012 (Nederlandse Voornamenbank)

En jij?

Zou jij overwegen je kind naar Mandela te vernoemen? En welke naam zou je dan kiezen? Nelson, Mandela, zijn koosnaam Madiba of misschien wel zijn oorspronkelijke voornaam Rolihlahla, die heel toepasselijk ‘onrustzaaier’ betekent?

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.