Hoe Jacobus Rijsdijk uiteindelijk Jacobus Rijsdijk Takens Lambrechts van Sighem werd

Tegenwoordig mag het niet meer, maar tot ver in de 19e eeuw namen ouders bij het vernoemen niet alleen de voornaam van de vernoemde over, maar ook – als laatste voornaam – diens achternaam.

Als je dat een paar generaties volhoudt, krijg je zeer lange namen. Zo werd Jacobus Rijsdijk uiteindelijk Jacobus Rijsdijk Takens Lambrechts van Sighem.

Jacobus Rijsdijk Takens (1752-1804)
Jacobus Rijsdijk Takens (1752-1804)

Jacobus Rijsdijk

Sara Rijsdijk, dochter van Jacobus Rijsdijk, trouwde in 1744 te Almelo met Jacobus Takens.

Jacobus Rijsdijk Takens

Jacobus Takens en Sara Rijsdijk kregen een zoon, die op 7 mei 1752 in Bergschenhoek werd gedoopt met de naam van zijn opa, Jacobus. Hij noemde zichzelf Jacobus Rijsdijk Takens.

Jacobus Rijsdijk Takens Lambrechts

Jacobus Rijsdijk Takens (1752-1804) trouwde in 1775 te Delft met Maria Lambrechts. Zijn zus Alida Henrica huwde een jaar later te Delfshaven met haar broer Amos Lambrechts.

Amos’ zoon Binke Willem Lambrechts (uit zijn eerste huwelijk) kreeg in 1805 te Doetinchem een zoon, die hij naar zijn oom Jacobus Rijsdijk Takens vernoemde: Jacobus Rijsdijk Takens Lambrechts.

Jacobus Rijsdijk Takens Lambrechts van Sighem

En toen werd op 5 april 1852 in het Zeeuwse Westkapelle Jacobus Rijsdijk Takens Lambrechts van Sighem geboren. Een familieband tussen de Van Sighems en de Lambrechtsen heb ik niet kunnen vaststellen.

Na wat zoekwerk werd de reden voor de vernoeming duidelijk. Lambrechts was in de jaren 1850 in Westkapelle als predikant werkzaam. Het was in die plaats niet ongewoon dat kinderen met naam en toenaam naar de dominee werden vernoemd. De ouders van Jacobus Rijsdijk Takens Lambrechts van Sighem gingen kennelijk bij Jacobus Rijsdijk Takens Lambrechts ter kerke.

Fragment van de overlijdensakte van Jacobus Rijsdijk Takens Lambrechts van Sighem, overleden Middelburg 14 november 1921, zoon van Gerrit van Sighem en Pieternella Minderhoud
Fragment van de overlijdensakte van Jacobus Rijsdijk Takens Lambrechts van Sighem, overleden Middelburg 14 november 1921, zoon van Gerrit van Sighem en Pieternella Minderhoud

Jakobus Lambrecht van Sighem?

Je zou nu verwachten dat een kleinzoon of neef van Jacobus Rijsdijk Takens Lambrechts van Sighem (1851-1921) Jacobus Rijsdijk Takens Lambrechts van Sighem Jansen of iets dergelijk zou heten.

Helaas is dat niet het geval. De reeks houdt hier op. Er zijn wel twee neefjes naar Van Sighem vernoemd, maar in iets bescheidener vorm: Jakobus Lambrecht Verhage, geboren 5 augustus 1885, en Jakobus Lambrecht van Sighem, geboren 5 januari 1898, beiden in Westkapelle.

De reden voor deze ‘versobering’ zal wel gelegen zijn in het verbod op het geven van achternamen als voornaam, dat na twee arresten van de Hoge Raad in 1856 en 1857 steeds strenger werd gehandhaafd. Daarmee kwam helaas een einde aan een curieuze traditie.

🀞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.