Ik schreef laatst een stukje over Edmond Fokker van Crayestein, Rengerskerke en Zuidland, de ‘kosmopoliet’ die eigenlijk gewoon Edmond Fokker heet.ย Zijn naam bestaat dus officieel niet, maar er zijn in ons land wel vierdubbele achternamen. Zes om precies te zijn.
Volgens de Nederlandse Familienamenbank kwamen er in 2007 vijf vierdubbele namen voor:
- van den Heuvel tot Beichlingen, gezegd Bartolotti Rijnders (de langste achternaam van Nederland)
- Oetgens van Waveren Pancras Clifford
- Schaper der Alderwereldt van Sint John (twijfelgeval, ‘Sint John’ is natuurlijk eigenlijk een eenheid)
- Thomassen ร Thuessink van der Hoop van Slochteren
- de Vos van Steenwijk genaamd van Essen tot Windesheim
Daarnaast bestaat de naam Van Nispen tot Sevenaer genaamd Ruijs de Beerenbrouck. Die is wel Nederlands, maar de enige drager staat in het buitenland ingeschreven.
Prachtig natuurlijk, maar erg praktisch kan zo’n naam niet zijn. Wim Daniรซls geeft in zijn boek De naam is… (1992) de volgende anekdote over Oetgens van Waveren Pancras Clifford:
In het voormalige Nederlands-Indiรซ werden eens ergens passagiers via een klein bootje aan boord gebracht van een Hollands schip dat een eind op zee voor anker lag. Het kleine bootje was net los van de wal toen op de steiger een heer kwam aanhollen, die riep: ‘Kapitein, kan ik nog meevaren, ik ben Oetgens van Waveren Pancras Clifford?’ De kapitein antwoordde: ‘Zal niet gaan, voor zoveel lui heb ik geen plaats meer.’
Arme meneer Oetgens van Waveren Pancras Clifford. Geen wonder dat de familie zich meestal gewoon Clifford noemt. Precies andersom als Edmond Fokker ‘van Crayestein, Rengerskerke en Zuidland’ dus.