Lucas en Louise zijn de populairste Vlaamse kindernamen van 2015 (1e kwartaal)

Vlaamse ouders die hun zoon Lucas of hun dochter Louise noemen zijn het minst origineel. Die kindernamen zijn in de eerste drie maanden van dit jaar het vaakst gegeven.

Foto: Ted Van Pelt / CC BY 2.0
Foto: Ted Van Pelt / CC BY 2.0

Stijgers en dalers

Lucas staat al jaren op 1. Voor Louise, dat Emma van de troon stoot, is het de eerste keer op deze positie. Opvallende stijgers: Leon en Senne bij de jongens en Olivia, Juliette en Camille bij de meisjes.

Nederland

Als ik de Vlaamse hitlijsten doorneem valt me altijd weer op hoe ontzettend de Vlaamse namenmode verschilt van de Nederlandse.

Er zijn natuurlijk overeenkomsten (Lucas, Liam, Finn, Emma en Anna staan aan beide kanten van de grens in de top-10), maar de verschillen springen veel meer in het oog.

Kijk zelf maar. In de kolom NL 2014 heb ik genoteerd waar elke naam vorig jaar in de Nederlandse namenhitlijst stond:

[table β€œ121” not found /]

Bron: Kind en Gezin

Van de twintig populairste Vlaamse jongensnamen staan er zeven niet eens in de Nederlandse top-250: Louis, Jules, Mathis, Seppe, Matteo, Senne en Vic.

Bij de meisjes is het verschil in het algemeen kleiner, maar bij twee top-20-namen juist extreem: Lore en Camille komen in Nederland bijna nooit voor.

Het verschil is deels te verklaren door Franse invloed. Vlaanderen staat veel dichter bij de Waalse en Franse namenmode dan Nederland. Er is echter ook een typisch Vlaamse trend: jongensnamen die op een e eindigen zoals Seppe en Senne, en verderop in de lijst Kobe, Warre, Robbe en Rune. Waarom doen die namen het in Nederland niet?

Welke namen in de Vlaamse top-20 vind jij het leukst? En welke verschillen met Nederland vallen je op? Laat een reactie achter!

🀞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.