Lezersvraag: Mag ik mijn kind een voornaam van één letter geven?

Mijn vrouw en ik verwachten ons derde kind. Onze dochters heten X. en Y. [volledige namen verwijderd]. Een mogelijke naam die wij voor onze toekomstige zoon bedacht hebben, is Z (uitspraak Zet). Kunt u mij vertellen of deze naam is toegestaan?

Foto: Donnie Ray Jones / CC BY 2.0
Foto: Donnie Ray Jones / CC BY 2.0

Flame of Ruach

Je mag je kind in Nederland bijna elke naam geven die je wilt. Er zijn twee uitzondering: je mag geen achternaam als voornaam gebruiken en een naam mag niet ongepast zijn.

De achternaam Z komt in Nederland niet voor, dus dat is geen probleem. Maar is Z als voornaam ongepast? Dat is een lastige.

Je denkt bij ongepaste namen waarschijnlijk vooral aan belachelijke verzinsels als Tsjakkalotte en Marieke Methadon, maar ook de spelling van een naam kan ongepast zijn als die het kind veel last bezorgt.

Om die reden zijn ooit de voornamen Flame of Ruach en Miracle of Love geweigerd. Dat moest Flame-of-Ruach en Miracle-of-love worden. De spelling zonder streepjes zou te veel verwarring wekken.

Alleen Z!

Ook een voornaam van één letter kan verwarrend zijn.

Wat is uw naam?
– Z Jansen.
– En hoe heet u voluit?
– Z Jansen.
– Maar wat is uw voornaam dan?
– Z!
– Hoe spel je dat?
– Als Z!
– Z-E-T?
– Nee, Z! Alleen Z!

Wil je dat je kind aandoen?

Remi F Kristi

In 1993 is er over deze kwestie een rechtszaak gevoerd. Een moeder uit Utrecht wilde haar kind Remi F Kristi noemen als vernoeming naar haar broer Frans, die F werd genoemd. De burgerlijke stand weigerde die naam in te schrijven en maakte er Ef van.

De moeder liet het er niet bij zitten en stapte naar de rechter. Die gaf haar gelijk, maar vooral omdat F de tweede van drie voornamen was: Remi F Kristi is minder verwarrend dan alleen F of Remi F. Hij bepaalde ook dat er achter de naam F geen punt mocht staan. Dat zou de indruk wekken dat het een afkorting was.

K. Roshani Wouterina

Voor 1993 was dat een heel liberaal standpunt, maar naar de huidige maatstaven is de beslissing van de rechter wat streng. Volgens een artikel van naamkundige Gerrit Bloothooft (PDF)  zijn inmiddels de namen K. Roshani Wouterina, Jim A. en Samuel H.J. geregistreerd.

Als díe namen mogen, dan mag Z geen enkel probleem zijn, zou je denken. Toch verwacht ik dat de burgerlijke stand gaat tegensputteren. De wet is vaag en wat in de ene gemeente wel mag wordt in de andere geweigerd. Overweeg de naam Z dus alleen als je bereid bent zo nodig naar de rechter te stappen.

Wat vind jij?

Moet de voornaam Z worden toegestaan of wekken namen van één letter te veel verwarring? Laat een reactie achter!

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.