Zijn voornaam is al even onvergetelijk als zijn baard: de dit weekend overleden ‘man van de toekomst’ Chriet Titulaer.
Onvergetelijk, want welke man heet er nou Chriet?
Allereerst: deze Limburgse roepnaam klinkt niet als de meisjesnaam Griet, maar als kriet. En als je dat weet, dan kun je de herkomst misschien wel raden. Chriet is een afleiding van Chrétien, de Franse vorm van Christiaan. Die Franse invloed zie je bij Limburgse namen wel vaker: Bèr (Albert), Twan (Antonius/Antoine), Sjarel (Karel/Charles), Sjraar (Gerard/Gérard) enz.
Andere Limburgse roepnamen bij Christiaan zijn Chrit/Crit/Krit (afgeleid van Chrétien), Chries, Jaan (van Christiaan) en Janes (van Christianus).
Het gebeurt nog wel eens dat ouders hun kind naar een bekende Nederlander vernoemen. Chriet Titulaer is die eer niet te beurt gevallen. Volgens de Nederlandse Voornamenbank liep er in 2014 in Nederland helemaal niemand rond met Chriet als officiële eerste voornaam.
Dus ook Titulaer zelf niet. Volgens een krantenartikel uit 1976 zou zijn officiële voornaam Christiaan zijn; ik heb dat niet kunnen verifiëren. In ieder geval koos hij er dus zelf voor om door het leven te gaan met de voor veel niet-Limburgers curieuze roepnaam Chriet.
En gelukkig maar, want behalve in Friesland zijn de mensen met een typisch regionale voornaam een uitstervend ras – Nederland is een eenheidsworst aan het worden. Laten we hopen dat Titulaer niet de laatste Chriet was.