Echtpaar in Brussel mag dochter niet Jerusalem noemen

Een Israëlisch stel dat al jaren in Brussel woont, mag hun dochter van de gemeente niet Jerusalem noemen. De naam komt niet voor op de lijst van toegestane voornamen. Dat meldt Israel Today.

jeruzalem

Jerusalem mag niet, Bethlehem wel

Alinadav en Hagar Hyman wonen en werken al drie jaar in de Belgische hoofdstad. Ze groeiden allebei op in Jeruzalem en besloten daarom hun dochter Alma Jerusalem te noemen.

Toen Alinadav de geboorte ging aangeven, kwam hij voor een onaangename verrassing te staan. “De ambtenaar vroeg om de naam van de baby, dus ik zei Alma Jerusalem”, vertelt hij. “Nadat hij het had opgezocht op de computer, zei de ambtenaar dat Alma akkoord was, maar dat Jerusalem niet op de lijst van goedgekeurde namen stond”.

De medewerker van de gemeente deed een opmerkelijk tegenvoorstel: Alinadav en Hagar mochten hun dochter wel Bethlehem noemen, want die naam stond op de lijst. Na enige discussie was de ambtenaar bereid tot een compromis: als de Hymans een document van de Israëlische ambassade kunnen voorleggen waarin staat dat Jeruzalem een geldige voornaam is, dan is de gemeente alsnog bereid deze te accepteren.

Geen officiële namenlijst

Alinadavs verhaal is opmerkelijk, want België kent helemaal geen officiële lijst van toegelaten voornamen. De Belgische voornaamwet zegt alleen maar dit:

De ambtenaar van de burgerlijke stand mag in de akte van geboorte geen voornamen opnemen die aanleiding geven tot verwarring dan wel het kind of derden kunnen schaden.

Dat deze wet niet al te streng wordt uitgelegd, blijkt wel uit mijn maandelijkse overzichten van opvallende Vlaamse voornamen. Eerder dit jaar zijn al de namen Nemesis, Courage, Dageraad, Luxe, Succes en Thriumph toegestaan. Je maakt mij niet wijs dat die wél voorkwamen op een lijst van toegestane voornamen. Als deze namen mogen, moet Jerusalem zeker ook worden geaccepteerd.

Uit gegevens van Kind en Gezin blijkt overigens dat er de afgelopen tien jaar in Vlaanderen en Brussel geen enkele Jerusalem of Jeruzalem is geboren. De naam Bethlehem komt evenmin voor. In Nederland is in 2010 een jongetje Jerusalem genoemd en in 2008 en 2011 een meisje Bethlehem.

Wat vind jij? Is de voornaam Jerusalem terecht geweigerd? En waarom zou Bethlehem wel mogen?

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.