Mag je je kind Jezus noemen?

Je zou denken dat het een prachtige naam is voor een kerstkindje: Jezus. Toch heet vrijwel niemand zo. Is de naam Jezus verboden?

Geertgen tot Sint Jans: De geboorte van Christus (ca.1490)
Geertgen tot Sint Jans: De geboorte van Christus (ca.1490)

Heilige namen

Bepaalde voornamen zijn zo heilig dat je ze niet aan een gewone sterveling kunt geven. Jezus is het bekendste voorbeeld, maar gedurende het grootste deel van de Middeleeuwen was in onze streken ook Maria taboe.

Met Maria is het helemaal goed gekomen, maar Jezus kun je je kind eigenlijk nog steeds niet noemen. In Nederland althans, want zoals bekend is de naam Jesús in de Spaanstalige wereld heel gewoon. Ook op Curaçao is het – ongetwijfeld onder Spaanse invloed – niet ongebruikelijk om kinderen Jezus, Jesus of Hesus te noemen. Een paar voorbeelden uit het Amsterdamse bevolkingsregister: Geron Jezus (1966), Riyendell Hesus (1987), Kevin Jezus Jehiël (1990).

“Het is zo zielig voor het kind”

Er heerst bij ons dus een soort taboe op de naam Jezus. Maar betekent dat ook Jezus verboden is? De naamwet is er niet duidelijk over. Er bestaat weliswaar een verbod op ongepaste namen, maar valt deze naam daaronder? Trouw vroeg het in 1998 bij de burgerlijke stand van drie gemeenten na.

Een ambtenaar van de burgerlijke stand in Rotterdam antwoordde resoluut dat hij de naam zou weigeren:

Het staat niet in de naamboeken waarin we alle namen die ouders opgegeven, opzoeken. Maar het Portugese Jésu mag wel. Die is gangbaar.

Een bizarre motivatie, want sinds de nieuwe naamwet van 1970 mag je je kind ook zelfverzonnen namen geven en is er dus geen enkele reden meer om eerst in een boek op te zoeken of een naam wel gangbaar is. (En daar komt nog bij dat de naam Jésu, die de ambtenaar noemt, helemaal niet bestaat, de Portugese schrijfwijze is Jesus.)

Ook een ambtenaar in Utrecht antwoordde dat hij Jezus zou weigeren, maar zijn superieur sprak dat tegen:

Maar natuurlijk, Jezus mag bij ons. Heeft onze collega gezegd dat het niet mag? Dat lijkt me wat kort door de bocht. In de praktijk beslist de ambtenaar zelf of een naam wordt toegestaan. Maar als er problemen onstaan, wordt altijd een tweede ambtenaar geraadpleegd. Anders is het wel erg willekeurig. Wij weigeren zelden namen.

Tot slot Putten, dat na overleg met het landelijk adviesbureau voor burgerzaken antwoordde:

Ja hoor, Jezus is geen probleem. Maar we zouden het wel afraden, want het is zo zielig voor het kind.

Nederlandse Jezussen

Een beetje zielig is het inderdaad wel, maar in de meeste gemeenten mag het dus. Een andere vraag is of er in Nederland ooit een Jezus is geboren. Ik ken één voorbeeld: Jezus van der Steen, geboren Oegstgeest 5 november 1852, zoon van Christiaan van der Steen en Elisabeth Maria Johanna Poppezijn.

Mocht je vandaag dus een kind hebben gekregen dat je Jezus wilt noemen, dan kun je de ambtenaar op dit precedent wijzen. Ken je meer Nederlandse Jezussen? Ik hoor het graag!

Gepubliceerd op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *