De voornaam van Ronald Giphart: vernoemd naar de dokter

Een tijdje geleden interviewde ik Ronald Giphart over de voornaam Phileine. Ik vroeg toen ook hoe hij aan zijn eigen voornamen komt. Daar bleek een interessant verhaal achter te zitten.

Foto: Sebastiaan ter Burg / CC BY-SA 2.0
Foto: Sebastiaan ter Burg / CC BY-SA 2.0

Hoe kom je aan de voornamen Ronald Edgar?

Giphart: Mijn vader heette Robert Leo. Het idee was om mij niet rechtstreeks te vernoemen, maar wel de klank te handhaven. Robert werd zo Ronald. Naamgeven is vooruitzien, mijn ouders voegden daar de naam Edgar aan toe, zodat post voor mij naar R.E. Giphart kon en post voor mijn vader naar R.L.

Edgar was naam van de arts die mij gehaald heeft. Mijn moeder had een zware bevalling. Precies een jaar daarvoor was ze ook al bevallen van een jongetje, maar die was overleden tijdens het persen. Toen ik na een hard gevecht bleek te leven wilden mijn ouders de arts die mij op aarde had gezet eren door mij naar hem te vernoemen.

🀞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.