Interview met Vajèn over de populariteit van haar voornaam

Vajèn van den Bosch is de meest vernoemde persoon van 2012. Vrijwel vanuit het niets hebben afgelopen jaar meer dan 400 meisjes haar voornaam gekregen in een verbijsterende hoeveelheid verschillende spellingen. Ik onderzocht de plotseling opkomst van de naam Vajèn en ik vroeg de 14-jarige musicalster wat ze er zelf van vindt dat haar ooit unieke naam opeens superpopulair is geworden.

Vajèn van den Bosch (foto: Pieter Ouwendijk - kidsentertainment.nl / CC BY-SA 3.0)
Vajèn van den Bosch (foto: Pieter Ouwendijk – kidsentertainment.nl / CC BY-SA 3.0)

De opkomst van Vajèn

Vajèn werd begin 2012 bekend bij het grote publiek toen ze deelnam aan het RTL4-programma The Voice Kids. Al sinds 2008, toen ze meespeelde in The Sound of Music, timmert ze aan de weg als musicalster. Momenteel is ze te zien in Shrek de Musical.

Vajèn was lange tijd de enige Vajèn van Nederland. Vanaf 2008 begon ze naamgenootjes te krijgen. In dat jaar en in 2009 en 2010 kwam er steeds één kleine Vajèn bij. We zien in deze jaren ook spellingsvarianten opkomen: Fayèn, Vajènne, Vayen, Vayèn. Het blijft echter nog bescheiden. Ik telde over de jaren 2008-2010 twintig meisjes met een van Vajèn afgeleide eerste voornaam.

In 2011 zien we een opvallende stijging: drie keer Vajèn, twee keer Fayenne en één keer Fayen, Fayén, Fayèn, Fayenna, Vayen, Vayèn, Vayenna en Vayenne.

In 2012 gaat het pas goed los, vermoedelijk door Vajèns optreden in het veelbekeken The Voice Kids. Ik telde maar liefst 37 varianten van haar voornaam, gedragen door een whopping 429 meisjes. En het is best mogelijk dat ik nog een paar erg origineel gespelde varianten over het hoofd heb gezien.

De volgende Vajèn-namen zijn in 2012 aan meer dan één meisje als eerste voornaam gegeven:

[table “22” not found /]

Eén keer komen voor: Vaiyèn, Vajèna, Vajèngelly, Vajènna, Vajenna, Vajénne, Vayën, Vayèna, Vayènn, Vayenni, Fayénn, Fayènn, Fayènne, Fhayenne, Isa-Vajen, Lana-Vayèn en Nola-Vajèn.

Helaas heb ik geen informatie over de tweede en derde voornamen van kinderen. Vermoedelijk is het werkelijke aantal Vajèns nog veel groter dan deze 428.

De hamvraag is natuurlijk waaróm de naam Vajèn zo ontzettend populair wordt, want de namen van veel andere bekende Nederlanders slaan veel minder aan. Kennelijk was Vajèn precies wat veel ouders zochten. Origineel maar niet raar en geassocieerd met een leuke jonge zangeres.

Haar naam sluit ook goed aan bij andere trendnamen van dit moment zoals Fenne en Fabienne. Namen die eindigen op -èn en -enne zijn de laatste jaren snel populairder geworden. Vajèn was, kortom, de juiste naam op de juiste plaats.

Interview met Vajèn

Ik was natuurlijk erg benieuwd wat Vajèn zelf van al haar nieuwe naamgenootjes vindt en waar haar naam eigenlijk vandaan komt. Dus ik heb het haar gevraagd:

Waarom hebben je ouders je Vajèn genoemd?

Ze vinden het mooi klinken. Mijn moeder heeft de naam zelf bedacht, vond ze leuk, en eigenlijk ook een beetje omdat ze zelf altijd met meerdere naamgenoten in de klas zat. Ze heet Monique, en die waren er schijnbaar een heleboel toen, hihi.

Heb je nog meer voornamen?

Ja, ik heet Vajèn Gerdi Joanne. De laatste twee zijn doopnamen (naar mijn oma’s).

Hoe vind je het om Vajèn te heten?

Ik vind het wel leuk, haha.  Het gekke is dat je daar zelf nooit zo over nadenkt, toch? 🙂

Hoe reageren mensen op je naam?

Meestal wel leuk! Ze vragen dan soms wel eens wat de betekenis is, maar ja… die is er niet.

Wordt je naam wel eens verkeerd verstaan of verkeerd gespeld?

Ja , meestal denken mensen moeilijker dan het is. Ze schrijven het daardoor fout of spreken het op andere manieren uit, maar dat vind ik niet erg hoor. 🙂

Hoe vind je het dat jouw naam opeens zo populair is geworden?

Ik was best verbaasd, maar het is wel leuk hoor, ik heb ook hele leuke, lieve berichten gehad, waarom mensen hun kindje dezelfde naam als mij gaven. Echt lieve woorden, dat maakt het mooi. En mensen sturen me foto’s als ze ergens een geboortebord met Vajèn in de tuin zien, of van een baby’tje met de naam Vajèn op een truitje, heel schattig.

Eén hele bijzondere, het dochtertje van Jorge, waarmee ik samen in de musical Droomvlucht speelde. Toen hij me een bericht stuurde dat zijn dochtertje was geboren en dat ze haar Vajèn hadden genoemd… dat voelde echt heel, heel speciaal.

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.