Er zijn maar weinig voornamen waar je U tegen zegt

Welke voorletter komt in Nederland het minst voor? Is het de X? De Q? De Y? Nee, het is de U. Nederland telt maar 8000 inwoners – of 0,05% van de totale bevolking – die kunnen ondertekenen met deze toch sierlijke voorletter.

0,5 procent

Maar ja, de keuze is dan ook niet reuze voor ouders die hun kind een naam willen geven waar je U tegen zegt. Van de 608.289 verschillende voornamen die voorkomen in de Nederlandse Voornamenbank beginnen er maar 3209 met een U. Dat is 0,5%, terwijl een eerlijke verdeling een dikke 23.000 (3,8%) namen per voorletter zou opleveren.

Van die 3209 namen zijn er ook nog eens 1513 ‘uitgestorven’ (vaak zijn dit namen die ooit eens door een immigrant zijn gedragen) en komen er 1457 minder dan vijf keer voor. Ongetwijfeld is dat in de meeste gevallen maar één keer.

Blijft over: het minieme aantal van 240 U-namen die je enigszins gangbaar zou kunnen noemen.

Dit zijn ze allemaal (je kunt de lijst zelf sorteren door op de kopjes te klikken):

[table “253” not found /]

(Vanwege het sorteren is bij namen die volgens de Nederlandse Voornamenbank ‘minder dan vijf keer’ voorkomen het getal 1 genoteerd. Dit kan dus ook 2, 3 of 4 zijn.)

Urselina, Uildrik en Uiltje

Ook dit zijn natuurlijk grotendeels obscure voornamen waar nooit iemand van heeft gehoord.

Echt gebruikelijk is eigenlijk alleen Ursula met 3155 naamdragers, zeker als je daar ook nog Ursel, Ursela, Urselina, Ursila, Ursina, Ursula, Ursule, Ursulina, Ursuline, Urszula en Uschi bij optelt. Ook Ulrich doet het aardig, met varianten als Uildrik, Uldrik, Ulric, Ulricus, Ulrik, Uuldrik, Ulrica, Ulrika en Ulrike.

Opvallend hoog scoort de naamgroep rond het Fries-Groningse Uilke (Uilco, Uilko, Uiltje, Ulko, Ulco, Ulke, Ulke, Ultsje, Uulke, Uilkje, Uilkjen, Ulkje, Uulkje). Alle naamvormen zijn op zichzelf erg zeldzaam, maar bij elkaar opgeteld heten nog best veel mensen zo. De namen zijn verwant aan het Friese Oele, een afkorting van Germaanse namen die beginnen met Od- (‘erfgoed’) of Odal- (‘bodem, erfgrond).

Op deze kaart is mooi te zien dat de voorletter U door de populariteit van deze namen vooral in Friesland voorkomt:

Percentage mannen (links) en vrouwen (rechts) met een voornaam die met een U begint (2014) - Nederlandse Voornamenbank
Percentage mannen (links) en vrouwen (rechts) met een voornaam die met een U begint (2014) – Nederlandse Voornamenbank

De multiculturele samenleving heeft ons een paar nieuwe U-namen gebracht, en dan met name Turkse namen. Uğur (‘geluk’) is een van de meest voorkomende voornamen die met een U beginnen, net als Ufuk (‘horizon’) en Utku (‘overwinning’). Bij de vrouwen doen de Hindoestaanse namen Uma en Ushi het goed.

Stijgende lijn?

U-namen zijn niet populair en ze zijn dat ook nooit geweest, maar toch lijkt er een heel lichte stijgende lijn te zitten in het aantal kinderen dat zo’n voornaam krijgt (de piek rond 1972 betreft Ursula en heeft misschien te maken met Bondgirl Ursula Andress):

Percentage mannen (boven) en vrouwen (onder) met een U-naam - Nederlandse Voornamenbank
Percentage mannen (boven) en vrouwen (onder) met een U-naam – Nederlandse Voornamenbank

Traditionele U-namen als Ursula, Ulrik en Uilke worden bijna nooit meer gegeven, maar daar zijn een aantal ‘allochtone’ nieuwkomers voor in de plaats gekomen. Ook de mode zelf een voornaam te verzinnen levert nieuwe U-namen op. De afgelopen jaren zijn er kinderen geboren met namen als Urbriëlla, Utopia, Urley, Ureely, Urantgely, Urshealy en Ujayhnaline. Vind ervan wat je wilt, maar het is wél weer eens wat anders. En misschien worden de U-namen nog wel eens echt populair…

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.