Carel Hugo, Carlos Hugo of Charles Hugues?

De vandaag overleden hertog van Parma, ex-man van prinses Irene, stond bekend onder een veelvoud van namen. Heette hij nu Hugues, Charles Hugues, Carlos Hugo, don Carlos, Charles, Hugo Carlos, Carel Hugo of Karel Hugo?

Weinig overeenstemming over de naam van de prins
Weinig overeenstemming over de naam van de prins

 Van Hugues naar don Carlos

Carel Hugo van Bourbon-Parma werd op 11 april 1930 in de Parijse kerk Notre-Dame-d’Auteuil gedoopt onder de namen Hugues Marie Sixte Louis Robert Jean Georges BenoĂźt Michel. Zijn roepnaam Hugues verwees naar Hugo Capet, de stamvader van het Huis Bourbon.

Nadat zijn vader de Carlistische aanspraak op de Spaanse troon had overgenomen, liet hij op 28 juni 1963 de Carlistennaam bij uitstek aan de zijne toevoegen: Carlos Hugo of officieel Charles Hugues, want hij was Frans staatsburger. Hij noemde zich sindsdien net als de stichter van het Carlisme don Carlos.

Carel Hugo tekende in 1956 nog gewoon als Hugues de Bourbon
Carel Hugo tekende in 1956 nog gewoon als Hugues de Bourbon

De naam Carlos was publicitair zo belangrijk dat de Carlisten rond Carel Hugo’s huwelijk met prinses Irene zelfs dubieuze uittreksels uit het doopregister verspreidden (zie hieronder) als bewijs dat de prins Ă©cht zo heette. Deze akten moesten doen geloven dat Carel Hugo was gedoopt als Carlos Hugo Javier MarĂ­a Sixto LuĂ­s Roberto Juan Jorge Benedicto Miguel.

Zelfs Carel Hugo’s moeder mocht de naam waarbij ze haar zoon 33 jaar lang had genoemd – Hugues – in het openbaar niet meer gebruiken. Het moest en zou voortaan Carlos zijn.

Charles, Carlos, Carel of Karel?

De perikelen rond Carel Hugo’s op 29 april 1964 gesloten huwelijk met prinses Irene werden breed uitgemeten in de Nederlandse pers.

Irene had de media in februari 1964 gevraagd haar verloofde voortaan don Carlos te noemen. Sommige kranten gaven hieraan gehoor, maar ook Charles, Hugues, Hugo, Charles Hugues en zelfs Hugo Carlos bleven veel voorkomen.

De Nederlandse overheid negeerde het verzoek van de prinses en noemde de prins bij zijn officiĂ«le naam Charles Hugues. Het kabinet greep de publicatie van de Staatsalmanak van 1965 echter aan om “enige klaarheid omtrent de namen, waarover al zoveel te doen is geweest, te scheppen”. Wat de regering betrof heette de prins voortaan Carel Hugo van Bourbon van Parma.

Deze vernederlandsing burgerde snel in, maar in de jaren zeventig maakte ook de Spaanse variant opgang. Zo is het tot op de dag van vandaag: sommige media schrijven Carel Hugo en andere Carlos Hugo. Het Franse Charles Hugues raakte al vrij snel in onbruik, net als het nooit echt aangeslagen “progressief” gespelde Karel Hugo.

Twee door de Carlisten verspreide doopaktes: Carlos Hugo Javier MarĂ­a Sixto LuĂ­s Roberto Juan Jorge Benedicto Miguel
Twee door de Carlisten verspreide doopaktes: Carlos Hugo Javier MarĂ­a Sixto LuĂ­s Roberto Juan Jorge Benedicto Miguel

đŸ€ž Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.