Zo vind je voornamen met de betekenis die jij wilt

De betekenis van een naam opzoeken is makkelijk – bijvoorbeeld in de onvolprezen Nederlandse Voornamenbank. Maar wat als je een naam zoekt bij een bepaalde betekenis?

Foto: Ed Ivanushkin / CC BY-SA 2.0
Foto: Ed Ivanushkin / CC BY-SA 2.0

De Nederlandse Voornamenbank biedt die mogelijkheid zelf niet, maar daar heb ik een mouw aan weten te passen. Met een beetje hulp van Google presenteer ik hier de Betekeniszoeker. Voer de gewenste betekenis in, klik op Zoeken en zie wat er tevoorschijn komt. Ik heb een paar betekenissen uitgeprobeerd en het werkt best aardig.

Bloemen

Stel dat je een naam zoekt die met bloemen te maken heeft. Vul bloem en en zie: Bloemaart, Anemone, Hyacinthus, Yolanda, Anthe, Eliantha, Flora, Ianthe, Chloris en Rosa.

Niet genoeg? Bedenk dan verwante zoektermen. Plant bijvoorbeeld: Hazel, Hortensia, Myrte, Petula, Narcissus, Venkel, Gemma, Asoka, Meliantha. Of bloemnamen (een woord dat in een aantal zoekresultaten voorkomt): Berry, Poppy, Iris, Linnea, Lili.

Je kunt de Betekeniszoeker ook gebruiken om namen uit een bepaalde taal te vinden. Noors bijvoorbeeld: Tulemore, Sigurd, Idar, Mari, Arla, Harald, Laila, Vidar, Steinar, Sven, Arvid, Marin, Solveig, Terje, Sigrid, Frode, Rune.

Trouwens ook wel aardig: namen opzoeken waarvan de betekenis onbekend is. Dan vind je onder meer Romulus, Juda, Vergilius, Dustin, Kladder(?!), Armida, Efrouw, IronΓ©, Mavis, Livia en Reep.

Probeer het zelf

Vul iets in kijk welke namen er uit de Betekeniszoeker rollen. Komt er iets verrassends uit? Laat een reactie achter!


🀞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.