Een tijdje terug schreef ik over prins Carlos de Bourbon de Parme naar aanleiding van de geboorte van zijn dochtertje prinses Luisa. Daarbij viel me op dat Carlos’ voornamen niet in alle bronnen hetzelfde zijn. Hoe zit dit?
Carlos Xavier Bernardo…
Prins Carlos, het eerst kind van prinses Irene en Carel Hugo van Bourbon-Parma, is bij de burgerlijke stand aangegeven als Carlos Xavier Bernardo, zo meldden de kranten na zijn geboorte in 1970. De media zwijgen over de herkomst van de voornamen, maar die kunnen we gemakkelijk raden:
- Carlos is een politiek statement. Het prinsje was voorbestemd om als hoofd van de carlistische beweging de Spaanse troon te claimen. Het carlisme is genoemd naar de oprichter van deze beweging, don Carlos van Spanje.
- Xavier verwijst naar de vader van van Carel Hugo, Xavier van Bourbon-Parma. Opvallend genoeg hebben Irene en Carel Hugo niet voor de gebruikelijke Spaanse spelling Javier gekozen. Prins Carlos gebruikt deze schrijfwijze tegenwoordig zelf wel. Als “koning van Spanje” noemt hij zich Carlos Javier I. Op zijn Italiaanse website gebruikt hij in zijn hoedanigheid van hertog van Parma overigens de Italiaanse variant Carlo Saverio.
- Bernardo verwijst naar Carlos’ andere opa, prins Bernhard.
Carel Hugo en Irene hadden hun zoon overigens overigens best ‘gewoon’ Carel Xavier Bernhard kunnen noemen. In de Spaanse media zouden de namen toch wel zijn verspaanst. Onze koningin heet in de Spaanse pers Beatriz en haar Britse collega is koningin Isabel II.
… Of Carlos Xavier Bernardo Sixto Maria?
Tot zover weinig opmerkelijks. Verschillende publicaties vermelden echter nog twee voornamen. De Almanach de Gotha en het Genealogisches Handbuch des Adels – toch niet de minste bronnen – spreken van Carlos Xavier Bernardo Sixto Maria. Volgens weer andere bronnen is de laatste voornaam niet Maria, maar Marie. Naar wie deze extra namen verwijzen is wel duidelijk:
- Sixto zal een verwijzing zijn naar prins Sixtus Hendrik van Bourbon-Parma, de broer van Carel Hugo.
- Maria of Marie kan een vernoeming zijn naar de heilige maagd, maar ook naar Carel Hugo’s jongste zus, prinses Marie-des-Neiges van Bourbon-Parma.
Maar de vraag blijft: wanneer heeft prins Carlos deze namen erbij gekregen? Heeft Carel Hugo ze stiekem bij de burgerlijke stand opgegeven zonder het aan de pers bekend te maken? Of zijn het extra doopnamen? Weet iemand of het gebruikelijk is dat katholieken bij de doop nog een paar extra voornamen krijgen?
Als je iets weet of denkt te weten, hoor ik ik het graag!