Hoe prins Friso aan zijn voornamen kwam

De vandaag op 44-jarige leeftijd overleden prins Friso heette voluit Johan Friso Bernhard Christiaan David. Lees hier hoe hij aan deze namen kwam en hoe hij zijn eigen kinderen heeft genoemd.

Friso, Mabel, Luana en Zaria in 2008 (foto: RVD)
Friso, Mabel, Luana en Zaria in 2008 (foto: RVD)

Niet vernoemd naar Johan Willem Friso

Friso werd op 25 september 1968 in Utrecht geboren als tweede zoon van prinses Beatrix en prins Claus. Claus maakte kort na de geboorte bekend waarom zijn zoon heet zoals hij heet:

Johan Friso is gekozen omdat Beatrix en Claus die namen mooi vonden. Het betrof dus geen vernoeming naar de bekende vorst Johan Willem Friso van Nassau-Dietz, een voorvader van de Oranjes. Ik kan me echter niet voorstellen dat Johan Willem Friso niet tenminste als inspiratie heeft gediend. De roepnaam van de prins is altijd Friso geweest, maar tot 2004 werd hij officieel aangeduid als Johan Friso.

Bernhard verwijst, weinig verrassend, naar prins Bernhard. Christiaan is een vernoeming naar prinses Christina en naar Christina von Amsberg, een van de zes zussen van prins Claus.

David, ten slotte, is een vernoeming naar de Bijbelse koning David, voor wie Beatrix en Claus een grote bewondering koesterden.

Friso is een van de weinige recente koninklijke voornamen die ook bij het gewone volk zijn aangeslagen. De naam kwam tot 1968, het geboortejaar van de prins, nauwelijks voor, maar is sindsdien een niet meer weg te denken onderdeel van het vaste repertoire ‘hockeynamen’ geworden.

Populariteit van 'Friso' als eerste naam voor mannen tussen 1880 en 2011 (Nederlandse Voornamenbank)
Populariteit van ‘Friso’ als eerste naam voor mannen tussen 1880 en 2011 (Nederlandse Voornamenbank)

Luana en Zaria

Prins Friso was getrouwd met Mabel Martine Wisse Smit. Zij is geboren als Mabel Los, maar nam bij Koninklijk Besluit van 1 maart 1984 nr. 90 de achternaam van haar stiefvader Peter Wisse Wisse Smit (ja, tweemaal Wisse) aan. Het paar heeft twee kinderen: Emma Luana Ninette Sophie (2005) en Joanna Zaria Nicoline Milou (2006), roepnamen Luana enΒ  en Zaria.

Luana

  • Emma verwijst naar Luana’s peettante Emma Bonina en wellicht ook naar koningin Emma.
  • Luana, een Germaanse naam met de betekenis “elegante krijger”, is gekozen omdat haar ouders het een mooie naam vinden.
  • Ninette komt uit de familie van Mabel. Naar wie deze naam precies verwijst weet ik niet.
  • SophieΒ  is een vernoeming naar Luana’s peettante Sophie barones von der Recke.

Zaria

  • Joanna verwijst naar prins Johan Friso zelf.
  • Zaria, de naam van de slavische godin van de schoonheid, vonden haar ouders mooi.
  • Nicoline verwijst naar Mabels zus Nicoline Wisse Smit.
  • Milou is een samentrekking van Marie Louise. De vrouw van vorst Johan Willem Friso heette zo, dus toch een subtiele verwijzing naar Friso’s naamvoorbeeld.

 

🀞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.