Sanne Staarink krijgt kind (m/v?) Vosse Melief

RTL Nieuws-presentatrice Sanne Staarink heeft woensdag haar tweede kind gekregen. Ik kan uit de namen en de geboorteadvertentie niet opmaken of Vosse Melief een jongetje of een meisje is.

screenshot RTL Nieuws
screenshot RTL Nieuws

Jongen of meisje?

De naam Vosse is vorig jaar aan vier jongetjes en één meisje gegeven. Kindje Staarink niet meegerekend zijn er in Nederland 17 mannelijke en zes vrouwelijke dragers van deze voornaam.

Is Vosse dus een jongen? Ik denk het toch niet. De tweede voornaam Melief wordt gedragen door 16 meisjes en ‘minder dan vijf’ jongens. Die cijfers en de lieflijke klank van Melief doen me vermoeden dat Vosse Melief een meisje is.

NRC Handelsblad, 30 mei 2015 (met dank aan Anne)
NRC Handelsblad, 30 mei 2015 (met dank aan Anne)

Vosse

Vos-namen zoals Vosse, Vos, Voske en Vosje zijn aan een bescheiden opmars bezig. Veel ouders zullen bij deze namen aan het dier denken (vergelijk het hippe Wolf), maar eigenlijk is vos een verbastering van het Germaanse woord folk, dat – inderdaad – volk betekent. Je kunt Vosse zien als een afkorting van namen als Folkmar, Folkbert en Folkwin.

Melief

Melief is oorspronkelijk een achternaam. De betekenis is niet helemaal zeker, maar waarschijnlijk betekent Melief precies wat je op het eerste gezicht zou denken: mijn lief. Dat past goed bij de zoetige naam van Vosse Meliefs 2-jarige zusje Rosephine Sanne Eloise.

Wat denk jij?

Is Vosse Melief een meisje of eenΒ  jongetje? En wat vind je van de namen? Laat een reactie achter!

Update: Het is een meisje.

🀞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.