Waar Mussert de mosterd haalt: vijf kinderen met foute voornamen

Een echte NSB’er noemde zijn kind natuurlijk naar de Leider, de Fรผhrer en de Duce: Anton Adolf Benito. Ik besteedde al meermaals aandacht aan dit soort namen. Vandaag nog vijf kinderen met foute voornamen.

Benito Mussolini en Adolf Hitler
Benito Mussolini en Adolf Hitler

Eerdere artikelen:

1938: Waar Anton de mosterd haalt

Adolf, Benito, Anton

Een N.S.B.-ouderpaar te Groningen heeft zijn pasgeboren zoon met deze drie fraaie voornamen versierd: Adolf, Benito, Anton. De telg is dus achtereenvolgens vernoemd naar Hitler, Mussolini en Mussert.

De “Avondpost” merkt hierbij op:
“Wij moeten dien Groninschen ouders een oprecht compliment maken voor hun politieke inzicht. Eerst Hitler, daarna Mussolini, tenslotte Mussert. het kon niet sprekender en toepasselijker. Deze ouders weten precies waar Anton den mosterd haalt”.

Leidsche Courant, 3 juli 1938

1941: Anton Adolf Benito Daniel

Geboren april 1941 te Kerkrade: Anton Adolf Benito Daniel, zoon van Matthijs Joseph H. en Maria Hubertina B.

Limburger Koerier, 16 april 1941
Limburger Koerier, 16 april 1941

1941: Adolf Antoon Benito

Geboren december 1941 te Doetinchem: Adolf Antoon Benito Teunissen, zoon van Hermanus Antonius Teunissen en Johanna Aleida Kok. Hij overleed op 20 juli 1942 te Doetinchem. Vader Teunissen verloor na de oorlog zijn Nederlanderschap omdat hij in vreemde krijgsdienst was getreden.

Overlijdensakte Adolf Antoon Benito Teunissen
Overlijdensakte Adolf Antoon Benito Teunissen

1941: Adolf Herman Anton

Franciscus Johannes Bernardus Damman, een van de kopstukken van de NSB in Middelburg, werd in 1947 veroordeeld tot vier jaar celstraf. Als een van de voorbeelden van hoe fout Frans Damman wel niet was, noemt het Zeeuwsch Dagblad (3 juni 1947):

Zijn in 1941 gebore zoontje gaf hij de namen Adolf Herman Anton en een andere zoon stuurde hij naar de Reichsschule, die voor het toelatingsexamen echter zakte.

Adolf en Anton zijn duidelijk, maar naar wie zou Herman verwijzen? Gรถring?

1942: Anton Adolf

Hermanus Christiaan Polhuis en Johanna Alberta Wesselink noemden hun op 27 mei 1942 te Oldenzaal geboren zoon Anton Adolf. Het jongetje overleed een dag later.

De naam Benito ontbreekt hier. Omdat Anton en Adolf van oudsher in Nederland voorkomende namen zijn, zรณu hier sprake kunnen zijn van toeval. De combinatie Anton Adolf doet mijns inziens echter te sterk aan Mussert en Hitler denken om onschuldig te zijn.

Overlijdensakte Anton Adolf Polhuis
Overlijdensakte Anton Adolf Polhuis

๐Ÿคž Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.