Wat was de echte naam van Ralph Inbar?

Om de vraag in de titel maar meteen te beantwoorden: ik weet het niet. Ik weet echter wel dat Ralph Inbar niet als Ralph Inbar werd geboren. 

Ralph Inbar (Beeld en Geluidwiki, CC-ASA 3.0)
Beeld en Geluidwiki, CC-ASA 3.0

Ralph Inbar kwam op 24 december 1938 in Scheveningen ter wereld als zoon van Duits-Joodse vluchtelingen. Zijn ouders overleefden de oorlog niet. De kleine Ralph redde het in de onderduik en vertrok midden jaren 50 naar Israël, waar hij een flink deel van zijn leven zou doorbrengen. 

Hoewel Ralph Inbar van zijn geboorte tot in de jaren 50 in Nederland woonde, kwam de achternaam Inbar in 1947 niet in Nederland voor, zo blijkt uit de volkstelling van dat jaar. Ook in het Haagse bevolkingsregister 1913-1939 is geen familie Inbar te vinden en in de verschillende overzichten van Nederlandse oorlogsslachtoffers komt de naam ook niet voor. 

De naam duikt wel op in het register van Amsterdamse persoonskaarten. In het Stadsarchief Amsterdam is een persoonskaart aanwezig (niet openbaar) op naam van Ralf Inbar, geboren 1938. Hieruit blijkt dat zijn voornaam officieel kennelijk werd gespeld met een f en niet met ph, zoals hij zelf deed, maar ook dat Inbar in ieder geval later in zijn leven zijn officiële achternaam was. Het was dus geen artiestennaam. 

Ralph Inbar moet dus ooit zijn achternaam hebben veranderd. Vermoedelijk in Israël, waar het gebruikelijk is dat immigranten hun – vaak Duitse – namen verhebreeuwsen. Ik heb niet kunnen achterhalen wat zijn originele achternaam was. Wie het weet, mag het zeggen.

Update 13 augustus 2010: Inbars naam was naar alle waarschijnlijk Ralf Jacob Kamp. Zie hieronder in de commentaren.

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.