Wie noemt zijn kind nog Adolf?

Als ik op de radio mag komen praten over namen, reageren presentatoren steevast stomverbaasd als ik vertel dat de voornaam Adolf nog steeds voorkomt. Wie noemt zijn kind in hemelsnaam zo? Neonazi’s?

Traditie

Als je de bovenstaande advertenties bekijkt, zie je al dat het antwoord op die laatste vraag nee is. De ouders van deze Adolfs zijn meestal van streng protestants-christelijken huize en vernoemen hun kinderen nog traditioneel naar hun grootouders.

Het Adolfje rechtsonder is minimaal de vierde Adolf Marcus op rij: zijn vader, opa en overgrootvader heten ook zo. Ik kan me voorstellen dat Adolf Marcus III zich in 1976 niets van Hitler aantrok en de traditie gewoon voortzette. De roepnaam van opa, vader en zoon is Dolf.

Ook de kinderen uit drie van de andere advertenties hebben een andere roepnaam. Alleen bij Adolf Pieter Jacobus rechtsboven staat nadrukkelijk: “Wij noemen hem Adolf.” Ik vond hem terug in een krantenartikel uit 1990, toen hij slaagde voor zijn metselexamen aan de Christelijke Technische School in Bolsward. Hij noemde zichzelf toen nog steeds Adolf.

Adolf werd pas zeldzaam in de jaren 80

Anders dan veel mensen denken is de voornaam Adolf zeker niet direct na de Tweede Wereldoorlog taboe geworden. Direct na de oorlog steeg het aantal kinderen dat Adolf werd genoemd aanvankelijk zelfs. Waarschijnlijk durfden sommige ouders de naam in de oorlog niet te gebruiken uit angst om voor NSB’ers te worden aangezien, maar was dit na 1945 niet meer aan de orde.

Populariteit van 'Adolf' als eerste naam voor mannen tussen 1880 en 2012 (Nederlandse Voornamenbank)
Populariteit van ‘Adolf’ als eerste naam voor mannen tussen 1880 en 2012 (Nederlandse Voornamenbank)

Pas in de jaren 70 begon Adolf snel minder populair te worden en sinds de jaren 80 de naam echt zeldzaam. De afgelopen elf jaar zijn er acht Adolfs geboren. Die achteruitgang heeft misschien te maken met de hernieuwde aandacht voor de oorlogsgruwelen in de jaren 60, maar toch vooral met het verdwijnen van de vernoemingstraditie. Ouders vernoemen veel minder dan vroeger naar familieleden en mijden namen die ze niet mooi vinden.

Wat vind jij?

Wat vind jij? Kun je het een kind nog aandoen hem Adolf te noemen? Ik hoor ook graag van je als je zelf Adolf heet of je kind zo hebt genoemd. Wat voor reacties heb je daarop gekregen?

馃 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.