Dubbele voornamen als Jan-Willem en Anne-Marie waren in Utrecht decennialang niet toegestaan. Tot in 1967 een zekere Claus de geboorte van zijn zoon Willem-Alexander kwamen aangeven. Toen mocht het opeens wel.

Prins Willem-Alexander (foto RVD)
Streepjesverbod
Dubbele voornamen met een streepje ertussen zijn in Nederland pas begin twintigste eeuw opgekomen, waarschijnlijk onder Franse invloed.
In veel gemeentes werden dit soort namen zonder probleem toegestaan. De burgerlijke stand van Utrecht meende echter dat zo’n streepje de roepnaam aanduidt – je geeft er immers doorgaans mee aan dat het kind met beide namen wordt aangesproken – en daarom in een geboorteakte niet thuishoort.
Ouders met een streepjeswens kregen in Utrecht dus nul op het rekest. In 1965 verloor een ouderpaar hierover zelfs een rechtszaak.
Willem(-)Alexander
Tot prins Claus op 2 mei 1967 in Utrecht de geboorte van zijn eerste zoon kwam aangeven en verklaarde dat er tussen diens eerste twee voornamen, Willem-Alexander, een verbindingsstreepje moest staan.
Paniek op het gemeentehuis. Het hoofd van de burgerlijke stand, R. Vleers, overlegde schielijk met de plaatselijke officier van justitie. Uiteindelijk durfden ze niet tegen de wens van de koninklijke familie in te gaan en besloten ze het streepje toe te staan.
De Rijksvoorlichtingsdienst, die dit kennelijk niet wist, zorgde voor grote verwarring door bekend te maken dat het prinsje Willem Alexander heette. Zó spelden de kranten de naam dan ook in de eerste berichten over de geboorte. Later op de dag moest de RVD rectificeren: “De voornamen worden als volgt geschreven: Willem-Alexander Claus George Ferdinand“. Uit de geboorteakte hieronder blijkt dat dat inderdaad klopt.
Een streepje voor
De koninklijke familie had dus letterlijk een streepje voor. Zo bleef het natuurlijk niet, want na het toestaan van het streepje in Willem-Alexander kon de burgerlijke stand soortgelijke namen niet meer weigeren. Sinds 2 mei 1967 zijn verbindingsstreepjes in Utrecht daarom toegestaan.
Vier Utrechtse ouderparen tekenden bij de Utrechtse burgerlijke stand protest aan. Ze vonden het niet eerlijk dat de koninklijke familie wel mocht wat zij kort daarvoor niet hadden gemogen en wilden een naamsverandering voor hun kind.
De burgerlijke stand kon ze daar echter niet mee helpen. Ze moesten maar naar de rechter stappen, die hun verzoek tot het toevoegen van een streepje nu waarschijnlijk wel zou toewijzen. Voor zover bekend heeft echter niemand zich aan zo’n (kostbare) gerechtelijke procedure gewaagd.
Dirk Zaan zegt
Dat is ook het enige wat hij voor heeft.
ADOfan zegt
Belachelijk dat er gezwicht wordt voor een lid van het koninklijk huis. En nu lopen er mensen rond die Flip-Kees, Karel-Henk of weet ik veel heten. Doe gvd normaal en geef je kind een echte naam!
Erik zegt
Koning Willem III had oudste zoon Willem als Kroonprins, maar die overleed voortijdig. Zijn broer Alexander overleed ook voor zijn vader, dus werd dochter Wilhelmina opvolgster
Albert Vleer zegt
Beste Redactie,
Een kleine correctie, de naam van het hoofd Bugerlijke stand was R. Vleer, dus zonder s. Hij was mijn opa. We hebben nog foto’s van de ondertekening van de akte.
Johan zegt
Ik vraag met af of de koning hiermee alleen de W. heeft als initiaal of W.A.?
Weet iemand dit?