William en Kate: Wat wordt de naam van royal baby nr. 2?

Het tweede kind van William en Kate is een meisje en haar naam wordt Alice. Dat denken de meeste gokkers bij wedkantoor Ladbrokes. Ze zouden wel eens gelijk kunnen hebben. Lees hier mijn voorspellingen.

Update: En de royal baby heet… Charlotte Elizabeth Diana

William en Kate, prins George, de gouverneur-generaal van Australië en een wombat (foto:  Auspic/Commonwealth of Australia / CC BY 3.0)
Foto: Auspic/Commonwealth of Australia / CC BY 3.0)

Baby George

Ik voorspelde twee jaar geleden correct dat de eerste royal baby George zou gaan heten – maar dat was niet zo moeilijk. Ik nam aan dat de toekomstige troonopvolger een naam zou krijgen die al eerder door een Britse vorst was gedragen, en dan is er weinig keus.

Of dat ook voor een tweede kind geldt is nog maar de vraag. De kans dat dit prinsje of prinsesje ooit de troon zal bestijgen is klein en dat geeft William en Kate meer keuzevrijheid dan bij prins George.

Toch lijken de gokkers ervan uit te gaan dat ze weer voor een naam uit Williams stamboom gaan zullen gaan. Zelf denk ik dat ook.

Dit zijn de populairste mogelijkheden:

[table “120” not found /]

Niet: prinses Poppy

Een paar namen kun je meteen wegstrepen. Mary is veel te ouderwets, Florence komt in de familie niet voor en bij een ‘prinses Poppy‘ kan ik me niets voorstellen. Bovendien is Princess Florence een handtassenmerk en Princess Poppy een bekende reeks prentenboeken.

Een nieuwe prinses Diana dan? Nee, die naam blijft onlosmakelijk verbonden met Williams moeder en is voor het kind een te zware last om te dragen. (Als roepnaam dan, het zou me niets verbazen als Diana wel een van de namen wordt.)

Ook Elizabeth zal het niet worden. Ik ga ervan uit dat William en Kate geen roepnaam kiezen die momenteel in de familie voorkomt.

In 2013 gokte ik op Victoria als meisjesnaam. Nu kom ik daarop terug. Victoria is toch te oudbakken en de associatie met de grote koningin uit de 19e eeuw – en het Victoriaanse tijdperk – te sterk. Bovendien heet de Zweedse kroonprinses al Victoria.

Wel: prinses Alice

Dus geen Mary, Florence, Poppy, Diana, Elizabeth of Victoria. Wat dan wel?

Er spreekt veel voor Charlotte. Koningin Charlotte was de vrouw van koning George III. Een dochter en een kleindochter van dit stel hadden dezelfde naam. Daar komt bij dat Charlotte hip is: de naam staat op 17 in de Britse babynamen-top-100. Ter vergelijking: de naam van prins George stond op 12 toen hij werd geboren.

Voor Alice geldt hetzelfde. Prinses Alice was de moeder van Williams opa, prins Philip. Ook een dochter van koningin Victoria heette zo. Net als Charlotte doet Alice het goed bij Britse ouders, nummer 20 in de namenhitlijst.

Mijn voorspelling voor een prinsesje: Alice.

Niet: prins James

Voor een jongen is de keuze veel moeilijker. James, Henry, Charles, Phil(l)ip en Edward komen in de directe familie al voor. James is Kates broer en een neefje van William. Henry is de officiële nam van prins Harry, Charles is Williams vader, Philip zijn opa (en Philippa Kates zus) en Edward zijn oom.

Richard is een verre achterneef van prins William, maar dat zal geen bezwaar zijn. Wel een probleem: de naam is hopeloos ouderwets, niets voor dit jonge stel.

Louis is de derde voornaam van prins George. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat zijn ouders die naam opnieuw zullen gebruiken.

Blijven uit dit lijstje over: Albert en Arthur.

Over Albert kan ik kort zijn: zoek prins Albert-piercing op in Google (NSFW) en je weet waarom dit hem niet gaat worden. Ook Albert is trouwens heel lang uit de mode.

Wel: prins Alfie

Arthur zou best wel eens kunnen. De naam is redelijk populair (nummer 54), komt voor in de stamboom (een zoon van koningin Victoria) en roept de mythische koning Arthur in herinnering. Probleem: mocht het prinsje ooit op de troon komen, wordt hij dan koning Arthur I of II?

Al met al zet ik, als ik uit de lijst van Ladbrokes moet kiezen, mijn geld op Arthur.

Toch wil ik nog een mogelijkheid noemen: Alfred. Die naam is weliswaar nergens te bekennen in de Britse namenhitlijst, maar de afkorting Alfie is superhip en staat op 19. Als prins ‘Harry’ (in plaats van Henry) kan, waarom dan niet prins Alfie? Ook Alfred was de naam van een zoon van koningin Victoria; hij werd Affie genoemd.

Uiteindelijk is mijn gewaagde voorspelling voor een prinsje: Alfred, roepnaam Alfie.

Wat denk jij?

Hoe denk jij dat het prinsje of prinsesje gaat heten? Laat een reactie achter!

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.