Wordt prins Charles koning Karel III of George VII?

Vele betwijfelen of prins Charles ooit de Britse troon zal bestijgen. Maar als het er toch van komt, onder welke naam zal hij dan bekend komen te staan?

Het ligt voor de hand dat hij zijn roepnaam behoudt en zichzelf koning Karel (Charles) III gaat noemen. In 2005 verscheen in The Times echter een artikel waarin twee anonieme vrienden van de prins suggereren dat hij overweegt de naam George VII aan te nemen.

Prins Charles (foto: Witte Huis/PD)
Prins Charles (foto: Witte Huis/PD)

Aan de naam Karel/Charles zouden te veel nare associaties kleven:

  • Karel I (1600-1649) werd afgezet door Oliver Cromwell en vervolgens onthoofd;
  • Karel II (1630-1685), de zoon van de vorige, staat vanwege zijn tumultueuze liefdesleven bekend als de Merry Monarch;
  • Karel Eduard Stuart (1720-1788) noemde zichzelf Karel III, maar is bekender als Bonnie Prince Charlie, de man die vergeefs probeerde op de Britse troon te komen;
  • Karel Eduard (1884-1954), in het Britse koningshuis hertog van Albany, werd in 1900 regerend hertog van het Duitse Saksen-Coburg en Gotha en later SA-Obergruppenf眉hrer.

In dit licht is het niet verwonderlijk als Charles een andere naam kiest. Hij heet voluit Charles Philip Arthur George, dus waarom niet George VII, ter ere van zijn grootvader?

Het is in het Britse koningshuis niet ongebruikelijk dat een vorst officieel een andere naam dan zijn roepnaam gebruikt:

  • Koningin Victoria (1819-1901) heette voluit Alexandrina Victoria en werd in familiekring Drina genoemd;
  • haar zoon Albert Edward (1841-1910), roepnaam Bertie, regeerde als Edward VII;
  • zijn kleinzoon Edward VIII (1894-1972) stond onder familie en vrienden bekend als David;
  • Edwards broer en opvolger George VI (1895-1952) heette v贸贸r zijn koningschap officieel Albert. Ook zijn roepnaam was Bertie.

Later ontkende het Britse hof dat prins Charles van plan zou zijn de naam George VII te kiezen. Het staat de prins vrij zijn eigen troonnaam te kiezen en deze keuze zal worden gemaakt als de tijd daar is. 脕ls die tijd ooit komt鈥

馃 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.