Yolanthe en Wesley Sneijder-Cabau noemen hun zoon Xess Xava

Vanochtend om 7 uur werd ik uit mijn bed gebeld door Gerard Ekdom van Radio 2. ‘Yo en Wes hebben hun zoon Xess Xava genoemd! Wat vind je ervan?’

Foto: Erwin Bolwidt / CC BY-NC-SA 2.0
Foto: Erwin Bolwidt / CC BY-NC-SA 2.0

Tja…

Het verbaast me natuurlijk niets dat dit glamourkoppel hun zoon een onconventionele naam geeft. Mensen die graag in de spotlights staan doen dat nu eenmaal vaak, blijkt keer op keer.

XXS

Toch vind ik de keuze voor Xess Xava Sneijder weinig doordacht. XXS, een verwijzing naar de lichaamslengte van vader ‘kabouter’ Wesley? Xess Xava – Ssex Xanax? Flauwe grappen uit de sociale media natuurlijk, maar als BN’er kun je dat zien aankomen.

Kinderen zijn tegenwoordig erg ruimdenkend als het op namen aankomt en ik geloof dan ook niet dat Xess later op school ‘gegarandeerd’ gepest zal worden met zijn naam, zoals sommige mensen denken. Maar toch… een naam met zulke voor de hand liggende woordspelingen is gewoon niet handig.

Xelly + Jessey = Xess?

Ik heb Yolanthes manager Xenia(!) Kasper niet kunnen bereiken, dus naar het waarom van de namen moet ik gokken.

Yolanthe Sneijder-Cabau heeft dertien broers en zussen, onder wie de als styliste bekende Xelly Cabau van Kasbergen en twee broers met de namen Xavier en Xavi. Wesley heeft met zijn ex Ramona Streekstra een zoontje Jessey.

Met Xess Xava zet het stel dus duidelijk het x-thema uit de familie Cabau voor. Xess zou een kruising kunnen zijn tussen Jessey en Xelly. Overigens zijn allebei de namen voor Nederland uniek: er liep hier nog geen enkele Xess of Xava rond.

Update: Weekend heeft Xenia Kasper inmiddels wel gesproken: ‘De eerste naam is een mix van Yolanthes zusje Xelly en de naam van Wes en de laastste S is van Wes’ moeder Sylvia. De tweede naam is een andere vorm van de naam vab Yolanthes vader Xavier.’

Update 2: De naam wordt uitgesproken als Tsjes Tsjava.

Trendy

Wat je er ook van mag vinden, trendy zijn de namen Xess Xava wel. X-namen zijn sterk in opkomst. Xess past bovendien goed in de al jaren durende éénlettergreeptrend en Xava in de trend van jongensnamen die op een a-klank eindigen (Noah, Luca, Mika, Elijah). Het zou me dan ook niets verbazen als we Xess en Xava de komende jaren vaker gaan tegenkomen in de namenstatistieken.

Wat vind jij?

Wat vind jij van de voornamen Xess Xava? Laat een reactie achter!

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.