‘Zaandam heeft zijn Glenn’

Vorige week donderdag overleed John Glenn, de astronaut die in 1962 als eerste Amerikaan een rondje om de aarde vloog. Nederland telt tenminste één persoon die haar hem is vernoemd. Maar dat had nog wat voeten in de aarde.

john-glenn
Foto: NASA

Beteuterd

Een week na Glenns ruimtevaart beviel een zekere mevrouw Bosch-Krook uit Zaandam van een zoon, die zij en haar man vol bewondering Glenn wilden noemen.

Dus toog vader J.G.M. Bosch naar het gemeentehuis, waar hij de gewenste naam opgaf bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. ‘Maar Glenn is toch een achternaam?’, sputterde die tegen.

Vader J. stond er beteuterd bij. Gelukkig was ook opa van de partij. Die keek – in de woorden van de Leeuwarder Courant – ‘de ambtenaren minzaam glimlachend aan en zei wat neerbuigend: “Heeft u nooit van de bekende bandleider Glenn Miller gehoord?”‘

Dat hadden de ambtenaren wel degelijk en Glenn werd ingeschreven als Glenn (of om precies te zijn: als Raymond Glenn Martin, roepnaam Glenn).

‘Zaandam heeft zijn Glenn’, kopte Het Vrije Volk op 1 maart 1962 triomfantelijk. ‘Het geboortekaartje toont aan de voorkant de capsule, zwevend rond een globe en in die globe is natuurlijk een Zaanse molen verwerkt.’

Roerige tijden

De jaren 60 waren ook op voornaamgebied een roerige tijd. Ouders hadden genoeg van dat eeuwige Cornelis, Gerrit, Hendrika en Aaltje. Ze hadden zin in wat nieuws – Glenn bijvoorbeeld.

De toen geldende naamwet dateerde echter nog uit de tijd van Napoleon en bood weinig ruimte voor ‘wat nieuws’. Eigenlijk helemaal geen ruimte, want deze zogenaamde wet van 11 germinal jaar XI stond alleen voornamen toe die voorkwamen in de heiligenkalender of in de ‘oude geschiedenis’.

Sommige ambtenaren van de burgerlijke wet interpreteerden die wet uiterst streng en schreven alleen namen in die voorkwamen in het namenboek dat ze op hun bureau hadden Liggen. Andere vonden het voldoende als de ouders konden aantonen dat de gewenste naam al eens eerder was gegeven. Dat is precies wat er in Zaandam gebeurde: de ambtenaar ging overstag toen hij werd herinnerd aan het bestaan van Glenn Miller.

Zeven jaar eerder was in Rotterdam overigens ook al een Glennetje geboren – Glenn Arie Joseph Snoek, vernoemd naar Miller. De ambtenaar daar had de naam zonder aarzelen ingeschreven.

Dit tot verbazing van de ouders, die moeilijkheden hadden verwacht. ‘Daarom had mijn man een brief van een Amerikaanse nicht bij zich’, vertelde mevrouw Snoek in Het Vrije Volk, ‘waarin zij verzekerde dat Glenn een gewone voornaam is in Amerika, hoewel hij niet zo vaak voorkomt.’

De Nederlandse naamwet werd in 1970 geliberaliseerd. Sindsdien is bijna alles toegestaan en komen dit soort toestanden nog maar zelden voor.

En Glenn Bosch? Kijk maar op de foto. In 1965 mocht hij, 3Β½ jaar oud, zijn grote naamgenoot op Schiphol een bos bloemen aanbieden. Anders dan zijn geboortekaartje deed vermoeden is hij geen astronaut geworden, maar wel coureur; hij debuteerde op zijn zeventiende in de Formule Ford. Ook stoer.

Limburgsch Dagblad, 11 oktober 1965
Limburgsch Dagblad, 11 oktober 1965

Wat vind jij?

Wat vind jij van de naam Glenn? En zou jij je kind vernoemen naar een van je helden? Geef je mening!

🀞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.